Zrenjanin dobio opremu za preradu vode

Srbija

fabrika-vode1

Vršilac dužnosti direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina gospodin Ivan Dević izjavio je da je u Zrenjanin dopremljena oprema koja će se koristiti za tehnološki proces prerade vode.

Kako je istakao, oprema će biti montirana za dvadesetak dana, a za nekoliko meseci će fabrika vode početi sa radom. Gospodin Dević je dodao da ne može precizirati tačan datum kada će se to dogoditi, ali je naglasio i da ništa neće zaustaviti njenu izgardnju, tako da će građani Zrenjanina vrlo brzo dobiti čistu vodu za piće.

Podsetimo, sredinom marta 2015. godine započela je realizacija projekta za prečišćavanje vode u Zrenjaninu prikupljanjem potrebne dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode. Tada je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina gospodin Goran Tajdić istakao da italijanska kompanija „Gruppo Zilio“ ima obavezu da najpre uradi građevinski projekat nakon čega se može krenuti u realizaciju projekta vrednog 6,5 miliona evra. On je dodao da će u prvoj fazi projekta biti obezbeđen sedimentacioni tank, zatim tank flokulacije za smanjenje organske materije, a primenjivaće se hlor dioksid, dok će se ultrafiltracija obavljati preko cevastih membrana. U drugoj fazi prečišćavanja biće uključeni sudovi za tretman bora i filteri za smanjenje arsena i natrijuma, a postupak se završava reverzibilnom osmozom. Naveo je da će kapacitet postrojenja biti devet miliona kubika vode godišnje, kao i da je ugovorom predviđena godišnja potrošnja 6,5 miliona kubika.

izvor: zrenjanin.rs

Sandra Jovićević