Zrenjanin dobija pijaću vodu do kraja godine

Srbija | Održivi razvoj

voda

U utorak 21. aprila grad Zrenjanin usvojio je odluku o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini kompaniji „Gruppo Zilio“ za izgradnju fabrike za prečišćavanje pijaće vode.

Gradonačelnik Zrenjanina gospodin Čedomir Janjić istakao je da je donošenjem ove odluke grad Zrenjanin bliže realizaciji projekta za prečišćavanje pijaće vode.

Podsetimo, sredinom marta 2015. godine započela je realizacija ovog projekta prikupljanjem potrebne dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode. Tada je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina gospodin Goran Tajdić istakao da italijanska kompanija „Gruppo Zilio“ ima obavezu da najpre uradi građevinski projekat nakon čega se može krenuti u realizaciju projekta vrednog 6,5 miliona evra. On je dodao da će u prvoj fazi projekta biti obezbeđen sedimentacioni tank, zatim tank flokulacije za smanjenje organske materije, a primenjivaće se hlor dioksid, dok će se ultrafiltracija obavljati preko cevastih membrana. U drugoj fazi prečišćavanja biće uključeni sudovi za tretman bora i filteri za smanjenje arsena i natrijuma, a postupak se završava reverzibilnom osmozom. Naveo je da će kapacitet postrojenja biti devet miliona kubika vode godišnje, kao i da je ugovorom predviđena godišnja potrošnja 6,5 miliona kubika.

Inače, prvi tender za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu raspisan je u septembru 2014. godine, a Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki početkom decembra prošle godine poništila je tender zbog povrede prava potrošača. Drugi tender za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu raspisan je sredinom decembra 2014. godine, a jedina kompanija koja se prijavila je kompanija „Gruppo Zilio“ iz Italije.

Sandra Jovićević

foto: dizajnzona.com