Zoran Predić: Sve oči su i ove godine uprte u EPS, ali naš energetski sektor je kompletno spreman za grejnu sezonu

Vesti | Srbija

Energetski sektor Srbije je potpuno spreman za predstojeću grejnu sezonu, izjavio je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Predić.

– Po svim ocenama koje u ministarstvu imamo, energetski sektor je kompletno spreman za grejnu sezonu. To se odnosi na EPS, naftno – gasni sektor i sistem daljinskog grejanja u Srbiji”, rekao je Predić otvarajući međunarodnu stručnu konferenciju „EPS kao pokretač privrede Srbije“.

Naglasio je da su, kao i svake godine “oči su uprte u EPS”, ali i da je EPS zahvaljujući ozbiljnom radu među 10 najboljih energetskih kompanija u Jugoistočnoj Evropi.

Kako kaže, svi remonti su završeni u termopostrojenjima, hidrolektranama i na kopovima. Predić je rekao da je završen značajan remont na bloku A1 na Đerdapu, što je bila ozbiljna investicija.

– EPS spremno ulazi u poslednji kvartal i što se tiče proizvodnje struje i obezbeđenja uglja za temorkapacitete. Takođe, zaposleni u EPS-u će učiniti svaki napor da eventualne kvarove i ispade otklanjuju u najkraćemo mogućem roku – kazao je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, Zoran Predić.

On je naglasio da je eneretski sektor ozbiljan pokretač privrede i industrije u svakoj zemlji i da Srbija ima jake firme u oblasti mašinogradnje i neopodne resurse da isprati razoj naših energetskih kompanija. Predić je tom prilikom čestitao Elektroprivredi Srbije, Dan EPS-a 6. oktobar.

Foto: EPS

Gogoreći o aktuelnim projektima u EPS-u, Predić je kazao da se trenutno grade postrojenja za odsumporavanje na četiri bloka TENT A u Obrenovcu i da je taj posao vredan 160 ili 170 miliona evra. Kako kaže, to će biti završeno za tri i po godine i da će emisije sumpor – dioksida. biti značajno smanjene

– EPS je uložio 200 miliona evra u porojekte zaštite životne sredine, a plan je da do 2025. bude uloženo 900 miliona evra u ivnesticije te vrste – rekao je Predić.

On je dodao da se gradi novi blok B3 u Kostolcu od 350 megavata, u saradnji sa Kinezima, kao i da je to jedan od najvećih investicionih projekata u Srbiji. U svim tim projektima ima prostora za angažovanje domaće privrede.

– U toku su i privode se kraju remonti hidro kapaciteta, hidroleketrane Zvornik i Bajina Bašta, a revitalizacija će doprineti većoj proizvodnji električne energije i kvalitetnijem snabdevanju – dodao je on.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, kazao je  da se u RB Kolubara realizuje tzv. Zeleni projekat, koji ima za cilj nabavku nove opreme i stvaranje modernog sistema upravljanja kvalitetom uglja, što će obezbediti poštovanje novih evropskih direktiva i standarda u oblasti zaštite životne sredine. Ceo projekat je vredan oko 180 miliona evra a na taj način će biti unapređena tehnologija otkopavanja uglja i ujednačen kvalitet.