Znate li koje voće i povrće ne ide u frižider?

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Frižider je najgore mesto za čuvanje limuna, jer oni tamo brzo gube aromu a najgore ih je ostaviti u plastičnoj kesi, jer je pojava plesni zagarantovana, tvrdi Ditlind Hanrider, profesorka prehrambenih nauka na nemačkom univerzitetu Anhalt.

Po njenim rečima, najbolje ih je smestiti u korpu u najhladniju prostoriju u kući.

Ona kaže zapravo da većinu južnog voća ne bi trebalo držati u frižideru. Ono što malo potrošača zna takođe, je da jabuke proizvide gas etilen, zbog čega će voće smešteno u blizini jabuka češće istruliti.

Avokado, kruške, smokve, šljive, nektarine – takođe proizvode etilen. Vrsta povrća koja proizvodi etilen je paradajz, i takođe kao i limun, stajanjem u frižideru gubi svoju aromu.

Najosetljivije povrće na hladnoću su patlidžani, idealna temperatura za njih je od 10 do 13 stepeni. Patlidžan se ne slaže dobro sa etilenom, tako da je velika verovatnoća da će istruliti ako bude boravio pored paradjza.

Crveni pasulj takođe spada među osetljive, nakon tri dana čuvanja na suvom i hladnom mestu, pasuljće lagao početi da truli. Karfiol ima još kraći vek, jedan ili dva dana.

Šargarepa može biti u frižideru nekoliko nedelja ali je važno da se oslobodi pakovanja i folije u kakvu se pakuje u prodavnicama.

Ono što je najvažnije, neće pomoći ako se odseku mrlje koje se pojave usled buđanja voća ili povrća, jer postoje i druge koje nisu okom vidljive. Takva buđ može biti i otrovna ili čak sadržati kancerogene sastojke, upozoravaju stručnjaci.

Željka Vesić