Značajan porast lovokrađe u toku pandemije, u Ugandi stradalo šest lavova

Vesti

Foto-ilustracija: Unsplash (Jean Wimmerlin)

Pre nekoliko dana svetski mediji preneli su da je u Ugandi pronađeno šest mrtvih lavova kojima su falili delovi tela, a oko njih su se nalazili i uginuli lešinari. Sve ukazuje na to da su ovi lavovi bili otrovani, jer su i ptice koje su se hranile njihovim ostacima stradale. Sumjna se da su za ovo odgovorni ilegalni trgovoci divljim životinjama, a nadležni za divljinu u Ugandi upozoravaju da bi ovoga moglo biti još, budući da je zabeležen porast lovokrađe u toku pandemije.

Ovog ponedeljka ponuđena je nagrada od 10 miliona dolara za svakoga ko ima bilo kakve informacije o trovačima ovih dragocenih životinja. Ipak, do ove nagrade niko nije došao jer su ubice lavova uhapšene istog dana zahvaljujući zajedničkim naporima vojske, policije i nadležnih za divljinu u sektoru Išaša u jugozapadnoj Ugandi. Četvorica uhapšenih muškaraca priznali su da su odgovorni za trovanje šest lavova u nacionalnom parku Kraljice Elizabete.

Oni su sutradan odveli policiju na mesto gde su pronađene tri lavlje glave sakrivete na drvetu, dok je četvrta bila zakopana zajedno sa 15 odsečenih ekstremiteta. Na obližnjoj plantaži banana pronađene su čak tri boce u kojima se nalazila otrovna hemikalija identifikovana kao Karbofuran – veoma opasan pesticid koji se kod nas koristi u poljoprivredi.

Istočnoafrički poljoprivrednici takođe koriste ovaj pesticid na svojim usevima mada ga pojedinci nažalost koriste kako bu ubili lavove i druge životinje. Na plantaži je takođe pronađen i dvolitarski balon pun lavljeg masnog ulja kojim se trguje kao ilegalnim lekom za razne namene.

Mediji su preneli i da su u kući jednog od osumnjičenig pronađena koplja, mačete i lovačke mreže, a da će se okrivljeni vrlo brzo naći na sudu kako bi pravda za nastradale lavove bila zadovoljena. Prema zakonu Ugande, ove lovokradice sada se suočavaju sa mogućim doživotnim zatvorom budući da su lavovi klasifikovani kao kritično ugrožena vrsta.

Nadležni su istakli da će učiniti sve kako bi se bezbednost lavova u nacionalnom parku Kraljice Elizabete povećao, a posebnu pažnju obratiće na lovokradice koje su u vreme pandemije još aktivnije nego do sada, prenose svetski mediji.

Nedaleko od ovog mesta zločina odvija se još jedna drama – čuvari pokušavaju da zaštite jedina dva preostala severna bela nosoroga na svetu. Nažalost, ono što je nosoroge stavilo na metu krivolovaca jesu njihovi rogovi za koje se veruje da su moćan afrodizijak, premda su naučnici dokazali da se rog nosoroga sastoji od keratina – istog onog proteina koji sadrže naši nokti i kosa.

Polako se opraštamo od severnog belog nosoroga jer su obe preostale jedinke ženke – majka i ćerka. Poslednji mužijak uginuo je u martu 2018. godine, a kako su severni i južni beli nosorog genetski različiti, za severnog džina više nema nade. Ovo nam je velika opomena da ne dopustimo da se išta slično desi još nekoj vrsti.

Milena Maglovski