Zlatibor dobija postrojenje za preradu otpadnih voda

Srbija

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru počeće u julu ove godine, a građevinski radovi na ovom objektu biće završeni do kraja godine. U toku je izrada projekta za izdavanje građevinske dozvole, a na tenderu su već izabrani izvođači radova.

Predsednik opštine Čajetina gospodin Milan Stamatović izjavio je da je počela eksproprijacija zemljišta, utvrđen je javni interes Republike Srbije da se gradi, pa na teren uskoro izlaze građevinci iz konzorcijuma koji čine slovenačka kompanija Hidroinženjering, beogradski Beohidro i užičko Jedinstvo. On je naveo i to da će, po završetku ove građevinske sezone, uslediti radovi u unutrašnjosti objekta.

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru će koštati 4,5 miliona evra. Veći deo novca obezbeđuje lokalna samouprava, a 1,5 miliona evra je donacija slovenačke vladine agencije CMSR.

Kada postrojenje u naselju Obudojevica 2019. počne da radi, rešiće problem otpadnih voda za 20.000 stanovnika, a u sledećoj fazi kapacitet će biti povećan za još 10.000 korisnika komunalne infrastrukture. Sve ovo garantuje da će Zlatibor za dve godine biti u stanju da prerađuje sve otpadne vode.

izvor: novosti.rs