Zenica dobija bolju toplanu i kvalitet vazduha u gradu

Vesti | Region

Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma organizovalo je juče u Gradskoj upravi Zenica javnu raspravu posvećenu oceni Studije o proceni uticaja na životnu sredinu u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplote, električne energije i komprimiranog vazduha u Zenici.

Investitor ovog postrojenja je kompanija “ArcelorMittal” Zenica (AMZ), koja će biti i na čelu te 50 postotni vlasnik budućeg joint-venture preduzeća, u kojem će i Grad Zenica biti 20-postotni vlasnik.

Studiju je, u saradnji sa zeničkim profesorom Šefketom Goletićem i njegovim konsultantskim timom, izradio “Zagrebinspekt” iz Mostara. Termoelektrana će u svom radu koristiti gas, a biće ukupne snage 112,5 MWth te će godišnje raditi više od 8.000 sati i zapošljavati 77 radnika.

– Kao što je poznato, kvalitet vazduha u Zenici je jako loš i uslovi života su nezadovoljavajući. Studija je pokazala da bi nova toplana trebala promeniti i uslove života u ovom gradu. Reč je o energetskom postrojenju sa mnogo uticajnih faktora, koji trebaju doprineti poboljšanju vazduha, ali i supstituciji uglja, zatvaranja nekih objekata u okruženju koji su negativno uticali na životnu sredinu, najavio je Goletić, dodavši da je projekat važan za Grad Zenicu jer će iz ovog postrojenja biti omogućeno i grejanje stanova.

Raspravi su prisustvovali stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine, političari i građani zainteresovani za realizaciju projekta. Član Komisije za ocenu ove studije Jusuf Duraković pozvao je građane Zenice da podrže ovu studiju, ocenjujući da je projekat “Gradu bio potreban još juče”.

Izvor: FENA

Milisav Pajević