Zemlje EU mesecima povlače sa tržišta namirnice sa kontaminiranim susamom

Hrana

Foto-ilustracija: Pixabay

Zemlje Evropske unije su poslednjih meseci u više navrata bile prinuđene da sa tržišta povlače različite prehrambene proizvode sa susamom uvezenim iz Indije koji sadrži ostatke izuzetno otrovnog etilen oksida.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije i to zbog prisustva etilen oksida. 

Samo u Nemačkoj su od kraja oktobra 28 puta masovno povlačeni proizvodi koji sadrže kontaminirani susam, a najnoviji slučajevi povlačenja proizvoda zabeleženi su u Hrvatskoj.

U zemljama EU su zbog kontaminiranog susama iz prodaje povlačeni proizvodi poput krekera, grickalica sa susamom, tahini paste od susama, ili muslija, a u Hrvatskoj su u najnovijem slučaju sa tržišta povučene različite vrste humusa i bio-namaza. I Švajcarska, koja nije članica EU, sa tržišta je povlačila sosove od susama, pakovane salate sa susamom i različite vrste muslija.

Visokozapaljivi gas etilen oksid u EU je klasifikovan kao mutagena, kancerogena i reproduktivno toksična materija 1B kategorije i njegova upotreba na teritoriji Unije nije dozvoljena.

Iako se najčešće navodi da je etilen oksid pesticid, agronomi tvrde da se odavno ne koristi u poljoprivredi, već da je u pitanju biocid kojim se, najčešće u prehrambenoj i tekstilnoj industriji, ubijaju bakterije, plesni i gljivice i tako roba štiti od kvarenja.

U Nemačkoj je upotreba etilen oksida u prehrambenoj industriji zabranjena još od 1981. godine.

Sanitarne kontrole u članicama EU su prošlog leta ustanovile nedozvoljene količine etilen oksida koji je proizveden, ili uvezen iz Indije. Količina toksične materije delom je bila i više nego hiljadu puta veća od one dozvoljene u EU, a koja iznosi 0,05 miligrama po kilogramu.

Nemačka Uprava za hemijsku i veterinarsku kontrolu (CVUA) iz Štutgarta pretpostavlja da je etilen oksid korišćen za suzbijanje salmonele što je, prema pisanju nemačkih medija, i inače praksa u skladištima u Aziji i Africi.

Evropska komisija je zato krajem oktobra 2020, navodeći da je reč o kontaminaciji koja predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje stanovništva, donela uredbu kojom je propisana pojačana kontrola sirovog susama iz Indije i da svaka pošiljka mora da ima i detaljniju prateću dokumentaciju i laboratorijsku potvrdu da ispunjava standarde EU.

Ako takve dokumentacije nema, ili evropske nadležne službe ustanove da podaci nisu tačni, susam će biti odmah uništen, naložila je Evropska komisija.

Izvor: Beta/Euroactiv