Želite kafu za poneti u Beču? Može, ali u eko-čaši

Foto-ilustracija: Pixabay

U saradnji sa firmom „Cup Solutions“, Grad Beč uspešno sprovodi projekat „MyCoffeeCup“ koji je do sada podržalo ukupno 70 partnerskih objekata. U njima je od početka ove godine kupljeno 100 hiljada čaša kafe koje će ponovo moći da se iskoriste – time je Beč sprečio da nastane čak jedna tona smeća.

Oko 84 miliona papirnih čaša godišnje završi u smeću čime se nepotrebno zagađuje životna sredina. Zbog toga je i nastao projekat „MyCoffeeCup“ kako bi se stalo na put nemarnom iskorišćavanju resursa.

Trend jutarnje kupovine kafe za poneti u papirnim čašama time polako odlazi u prošlost.

Foto: Cup Solutions

I na velikim gradskim dešavanjima kao što je Festival na Dunavskom ostrvu kafa se služi isključivo iz šoljica za višekratnu upotrebu.

Konkretan zadatak je da se spreči upotreba milion papirnih čaša godišnje. Na taj način bi se sačuvalo 22.990 kilograma drveta i više od 10 tona papira.

„MyCoffeeCup“ čaše se mogu iskoristiti 500 puta. Uz kauciju u iznosu od jednog evra dostupne su u svim partnerskim objektima. Na nekom od automata korisnici koji vrate ambalažu dobijaju odštampani račun u vrednosti od jednog evra koji mogu da iskoriste za svoju sledeću kafu.

Izvor: Eurocomm-PR