Železara diže BDP u 2017. i do 3,8 odsto

Vesti | Srbija

erEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ukazala je na mogućnost da u 2017. rast BDP-a Srbije bude i do 3,8 odsto, ukoliko proizvodnja Železare Smederevo poraste kako je najavljeno. U izveštaju “Regionalni ekonomski izgledi”, koji je na godišnjoj konferecniji EBRD u Londonu predstavio glavni ekonomista te banke Hans Peter Lankes zadržana je prognoza rasta BDP-a Srbije na 1,8 odsto za ovu i 2,3 odsto za narednu godinu. Kako je javio izveštač Tanjuga,

Lankes je konstatovao da je ekonomija Srbije na putu pozitivnog rasta, čemu su doprineli veća tražnja iz EU, investicije, oporavak izvoza. Procene za narednu godinu bi mogle biti promenjene na bolje, pod uticajem povećanja proizvodnje u nedavno privatizovanoj Železari Smederevo, koju je kineski partner u okviru ambicioznih planova najavio, podsetio je on. Banka navodi da bi veća proizvodnja srpske čeličane, mogla da podigne rast BDP-a u narednoj godini sa sada prognoziranih 2,3 odsto za još jedan do 1,5 procentnih poena. I srednjoročne perspektive rasta su pozitivne, ali će on zavisiti, smatra EBRD, od reformi. Reforme su, dodaju,  neophodne za dalje unapređenje investicione klime, rešavanje problema loših kredita i restrukturiranje kompanija kako bi se podstakao rast kreditiranja, a potrebno je i ubrzanje implementacije velikih infrastrukturnih projekata.

EBRD u izveštaju, predstavljenom na godišnjoj konferenciji gde je jedan od partnera Unikredit, navodi da se Srbija na put rasta vratila u 2015. godini uprkos tome što je iste godine započela program fiskalnog prilagođavanja. BDP Srbije je u 2015. rastao za 0,7 odsto, ali sa niske baze zbog poplava iz 2014. godine, podržan porastom privatnih investicija i oporavak izvoza, navodi EBRD.“Rast je podržala i niska cena nafte, kao i popuštanje monetarne politike. Sada predviđamo da će rast BDP-a Srbije u 2016. ubrzati na 1,8 odsto, a u 2017. na 2,3 odsto. Privatne investicije će nastaviti da budu glavni motor rasta, podržane oporavkom tražnje”, navodi EBRD.  Prognoziran rast srpskog BDP-a za 2016. na 1,8 odsto, u aprilu je izneo Međunarodni monetarni fond, a u martu Svetska banka. Evropska komisija je u majskom izveštaju bila više optimistična, i podigla je prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu sa 1,6 na dva odsto.

Vesna Vukajlović

www.tanjug.rs