Zeleno svetlo za realizaciju projekta Južne interkonekcije između BiH i Hrvatske

Vesti | Region | Goriva | Gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada FBiH je na svojoj 106. sednici prihvatila informaciju o projektu izgradnje gasovoda „Južna interkonekcija“ BiH i Hrvatske, pravac Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik, sa odvodom za Mostar. Stav Vlade je da je ovo projekat od strateškog značaja s ciljem osiguranja bezbednosti snabdevanja prirodnim gasom, diversifikacije izvora snabdijevanja i razvoja tržišta gasa u Federaciji BiH, piše u saopštenju koje je danas objavila kompanija BH-gas.

Projekat izgradnje „Južne interkonekcije“ je proglašen strateškim projektom za FBiH kojim se obezbeđuje sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora snabdevanja i razvoj tržišta prirodnog gasa u FBiH. Ovo je početni i prvi korak nastavka izgradnje gasovoda Zenica-Travnik-Novi Travnik-Posušje-Zagvozd.

BH-Gas je u saradnji sa Vladom Federacije BiH i Premijerom Novalićem osigurao sredstva za izradu konačne studije izgradnje gasovoda, projektne dokumentacije i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Istovremeno, u proteklom periodu obavljeni su i razgovori sa potencijalnim kreditorima koji su izrazili interes za finansiranje ovog projekta.

Takođe, potpisano je Pismo namere sa hrvatskom kompanijom Plinacro o realizaciji i izgradnji gasovoda na teritoriji Republike Hrvatske do granice sa BiH, u cilju interkonekcije transportnih gasnih sistema dve susedne zemlje.

Foto-ilustracija: Pixabay

BH-Gas je nakon godina u kojima su bili zaustavljeni svi razvojni projekti u gasnom sektoru uspeo da za samo par meseci učini ovaj projekat fizibilnim, kako investitorima, tako i partnerima u BiH i regionu.

Svakako da segment koji je ključan jeste da BH-Gas i Vlada Federacije BiH pokazuju spremnost da FBiH ne zavisi samo od jedne ulaza prirodnog gasa na Zvorniku, već da se ovim novim ulazom prirodnog gasa obezbedi sigurnost snabdevanja gasom i otkloni mogućnost ucena na Zvorniku, kao i da se spreče mogući tehnički problemi u transportu gasa, a sve zbog slabog održavanja gasovoda na pravcu Zvornik – Kladanj, kojim upravljaju kompanije iz Republike Srpske.

– Na kraju, BH-Gas zahvaljuje Vladi FBiH na prihvatanju informacije i usvajanju Zaključka, kojim ovaj projekat započinje svoju realizaciju i za koji se nadamo da će nakon „sušnih godina“ u razvoju gasnog trzišta biti realizovan u sto kraćem roku – piše u saopštenju ove kompanije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas d.o.o. Sarajevo zaduženi su da intenziviraju i nastave aktivnosti na realizaciji ovog projekta, a što podrazumeva ispravka prostorno-planske dokumentacije, kao i pripremu i definisanje pravca trase gasovoda Južne interkonekcije.