Zeleno (ni)je bolja ljubavi: Štetnost bombonjera po životnu sredinu

Foto-ilustracija: Pixabay

Izveštaj objavljen pre nekoliko dana ukazao je na činjenicu da poklanjanje kutije čokolade, iako gest naklonosti prema voljenima, nije istovremeno i gest naklonosti prema prirodi.

Istraživanje koje je sprovela organizacija za zaštitu životne sredine Mighty Earth pokazalo je kako je kakao, kao jedan od sastojaka čokoladnih proizvoda, krivac za krčenje šuma širom sveta.

Do ovih rezultata naučnici su došli u područjima u kojima se uzgaja kakao u Indoneziji, Peruu, Ekvadoru i Kamerunu. Najpre su prikupili podatke o uvozu i izvozu ove biljne kulture i na mapi obeležili oblasti u kojima se proizvodi. Kada su preko nje stavili mapu eksploatacije šumskih kapaciteta između 2000. i 2016. godine, došli su do saznanja da postoji visok nivo povezanosti između kultivacije kakaoa i nestanka šuma.

Ukoliko se proizvođači slatkiša od čokolade ne promene svoje prakse i ne obustave seču drveća, sudbinu zapadnoafričkih šuma mogle bi da dožive, ne samo četiri zemlje na kojima je sprovedeno istraživanje, već i sve ostale u kojima se gaji plod kakaoa.

Industrija čokolade se tokom proteklih godina proširila da bi „nahranila“ narastajuće apetite čovečanstva za ovim slatkišem.

Pomenuta organizacija Mighty Earth, udružena sa časopisom Guardian, u septembru prošle godine objavila je podatke do kojih je došla istragom sprovedenom u Gani i Obali Slonovače, a koja se ticala iste tematike. Tada je 23 velikih kompanija čokoladnih proizvoda potpisalo ugovore sa vladama pomenutih zemalja o prestanku seče drveća na njihovom tlu.

Nadamo se da će i novo istraživanje da ima jednak odjek i pozitivne efekte na našu planetu.

Jelena Kozbašić