Zeleno dečije selo za siromašne mališane u Brazilu

Vesti | Srbija | Svet | Održivi razvoj

Jedinstvena škola u Brazilu prograšena je za najbolju novogradnju na svetu.

Kompleks „Dečije selo“ kako je ova građevina nazvana, smeštena je u kišnim šumama na severu Brazila.

U okolini kompleksa  nalaze se  šume, pružajući prirodnu hladovinu od tropske vrućine na području gde temperatura može dostići 40 Celzijusa, zbog čega je škola dobila naziv i „Džungla“. Kompleks je predviđen kao dom za siromašnu decu. Naime, više od 500 dece imaće svoj krov nad glavom u novim spavaonicama i tri velika dvorišta. Kompleks se prostire na 25.000 kvadratnih kilometara i podeljen je na dva dela: jedan za devojčice, drugi za dečake. Osim soba i učionica, u prizemlju se nalaze TV sale i prostorije za razonodu i opuštanje mališana.

Foto:Cristobal Palma/EstudioPalma/RIBA

Ovu građevinu koju su pohvalile sudije zbog svog „skromnog herojstva“, dizajnirali su Alef Zero i Rozenbaum. Zelena zgrada osvojila je međunarodnu nagradu RIBA od 2018. godine koju dodeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata.

Nagrađeni tim arhitekata je u saradnji sa decom u Kanuanskoj školi došao do ideje kako da im olakšaju i poboljšaju kvalitet života.

Foto: Cristobal Palma/EstudioPalma/RIBA

„Pokušali smo da stvorimo novi osećaj i savremenu interpretaciju tradicionalnih načina izgradnje u ovoj oblasti u Brazilu. Mislimo da zgrada poboljšava kvalitet života dece“, rekao je jedan od nagrađenih arhitekata Gustavo Utrabo.

Izgradnja je trajala 14 meseci, a cilj je bio spajanje lokalne kulture iz Brazila i modernosti. Kako bi došli do originalne ideje, posetili su više od 30 objekata od Milana do Tokija.

Arhitekte sada planiraju drugi projekat za druge siromašne mališane, u velikom močvarnom regionu Pantanal, takođe u Brazilu.

Sofija Nikolić