Zeleni klimatski fond akreditovao GIZ

Svet | Klimatske promene

derZeleni klimatski fond (Green Climate Fund) je akreditovao GIZ kao organizaciju koja će sprovoditi njene projekte. GIZ sada može da aplicira kako bi fond finansirao njegove projekte u ukupnoj vrednosti od 250 miliona dolara.

“Srećna sam da je GIZ akreditovan, na ovaj način ukazano nam je priznanje iskustva koje smo godinama sticali širom sveta u oblasti klimatskih promena i mitigacije.- rekla je Tanja Guner predsedavajuća u upravnom odboru GIZ-a. „Ovaj ključni fond u internacionalnom finansiranju, će nam omogućiti da sprovedemo više projekata iz oblasti mitigacije i klimatskih promena.”

Zajedno sa zainteresovanim državama partnerima GIZ će pripremiti projekte za fond, na primer u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Projekti će imati za cilj da unaprede lokalne aktivnosti iz domena mitigacije i da podrže stanovništvo u u prihvatanju uticaja klimatskih promena.

Zeleni klimatski fond su osnovale 194 države na Konferenciji o klimatskim promenama u Kankunu. Ovaj fond obezbeđuje sredstva za projekte iz oblasti klimatskih promene u zemljama u razvoju kako u cilju smanjenja emisija ugljen dioksida, tako i u pružanju podrške stanovništvu da private posledice klimatskih promena.

Izvor: giz.de

Vesna Vukajlović