Zelena pop kultura je hit u Crnoj Gori

Region | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Zelena pop kultura odavno je hit u svetu, a postaje sve popularnija i u Crnoj Gori. Istraživanje koje je sproveo UNDP pokazuje da je 48 odsto posetilaca muzičkih festivala i koncerata spremno da kartu plati više kako bi smanjili svoj uticaj na životnu sredinu.

U Crnoj Gori, u porodici zelenih festivala za sada su City Groove, Southern Soul, Lake Fest i festival Dečja radost. Ove maniestacije fokusirane su na efikasno korišćenje energije i vode, smanjenje otpada, korišćenje hrane iz domaćeg uzgoja, angažovanje lokalnih dobavljača i lokalnih izvora, recikliranje otpada, upotrebu ekološkog kartona umesto plastike, a mogu pomoći da se podigne svest o očuvanju prirodnih resursa.

Kako se navodi u saopštenju UNDP-a, istraživanja pokazuju da više od 80 odsto posetilaca smatra da buka, otpad i saobraćaj imaju negativan uticaj, da je sve veća svest o doprinosu festivala emisijama ugljen-dioksida, da je 48 odsto gostiju festivala spremno da svoju kartu plati više za zeleniji događaj, kao i da 36 odsto kaže da je biti zeleni festival važno prilikom kupovine karte.

izvor: vijesti.me

Sandra Jovićević