„Zelena lista Srbije“ upoznata sa ekološkim aktivnostima Kruševca

 

Foto: Savez ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije

Foto: Savez ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije

Predstavnici i predstavnice organizacija članica Saveza ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije“ prošlog vikenda okupili su se u Kruševcu, kao gosti Ekološkog pokreta „Bela breza“.

Na prijemu koji je za njih priredila pomoćnica gradonačelnice za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Olivera Drenovac, ekolozi iz cele Srbije upoznali su se sa aktivnostima koje grad Kruševac preduzima u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja čvrstim i tečnim komunalnim otpadom i aktivnostima na zaštiti jezera Ćelije od zagađenja.

Članovi i članice „Zelene liste Srbije“ obišli su sektore reciklaže i čistoće Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, kao i deponiju u Srnju. Uz vođstvo tehnologa Miroslava Milosavljevića i Dragane Grandić Aleksić, gosti su se informisali o radu JKP Vodovod i posetili gradilišta postrojenja za preradu otpadnih voda i Fabrike vode u Majdevu.

Zajedno sa domaćinima, predstavnici i predstavnice članica „Zelene liste Srbije“ učestvovali su u ekološkoj akciji “Eko dan na Moravi” na splavu u Jasici.

Stručnjaci i stručnjakinje „Bele breze“ su uz pomoć mobilne laboratorije analizirali vodu Zapadne Morave.

Rezultati analize pokazali su da je voda u ovom telu reke relativno bistra, da nema organskih primesa niti teških metala; pH vrednost je 7,5,  ali je pojačano prisustvo amonijaka koji je toksičan za riblji svet.

Susret organizacija – članica „Zelene liste Srbije“ realizovan je u okviru projekta CSOnnect koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Milisav Pajević