Zelena gradska vlast u Marseju objavila rat opušcima na plažama

Grad Marsej uvodi zabranu pušenja na četiri gradske plaže koja će vrediti od 15. avgusta do 31. oktobar ove godine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Brian Yurasits)

Ova zabrana bi drugom najvećem francuskom gradu trebala pomoći u borbi protiv „najčešćeg otpada na svetu“, ali i doprineti njegovoj zelenijoj budućnosti.

Naravno, za uvođenje ove zabrane svakako je zaslužna nova „zelena“ gradska vlast na čelu s novom gradonačelnicom Mišel Rubirola, izabranom posle drugog kruga ovogodišnjih lokalnih izbora. Tako će od ove subote, 15. avgusta, pušenje biti zabranjeno na četiri marsejske plaže: „Pointe Rouge“, „Borély“, „Bonneveine“ i „Prophète“.

Grad Marsej zabranom želi da osigura veću čistoću plaža i spreči da ova često najzastupljenija vrsta otpada na svetskim plažama dospe u more. U marsejskoj gradskoj upravi naglašavaju potrebu hitnog delovanja s obzirom na to da samo jedan neodgovorno odbačen opušak može zagaditi čak 500 litara vode, a ove godine sve lokalne plaže beleže nagli porast posećenosti.

Kako bi se ova zabrana uspešno sprovodila, gradska uprava će organizovati dodatnu edukacionu kampanju s ciljem podizanja svesti o opasnosti ove vrste otpada, a tokom koje će se na području celog grada takođe deliti i pepeljare za jednokratnu upotrebu, postaviti dodatni kontejneri s pepeljarama, ali i uvesti nadzor na plažama.

Sličnu akciju pokrenula je hrvatsko Udruženje „Volim Vlašići“ još pre dve godine kada je u sklopu projekta „Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše“ na plaži u Vlašićima na ostrvu Pagu postavila tri info-table s nosačima besplatnih papirnatih pepeljara, koje su se mogle pronaći i u obližnjim ugostiteljskim objektima.

Takođe, Turistička zajednica opštine Sutivan na ostrvu Braču odlučila je prošlog leta uticati na rešavanje problema sve većeg broja opušaka na sutivanskim plažama i to izradom „plažnih“ pepeljara koje su se mogle preuzeti u njihovoj kancelariji.

Izvor: S. F./Ekovjesnik