Zelena arhitektura koja će oblikovati svet u 2021. godini

Vesti | Svet

Rad na većini projekata u 2020. godini obustavljen je zbog pandemije izazvane koronavirusom, ali zato 2021. godina obećava realizaciju mnogih interesantnih projekata.

Za početak planira se završetak centra za umetnost u Tajpeju, kuće muzike u Budimpešti, zatim zgrada njujorške biblioteke, hotel u Danskoj čiji se rad zasniva na borbi protiv klimatskih promena, a tu su i mnoge druge.

Biblioteka koja se krasiti naselje Kvins (Njujork) biće duplo veća od prethodne koja se nalazila na istom mestu, a posetiocima će nuditi dvostruko više sadržaja na prostoru od preko 1800 kvadratnih metara.

Svetlost će prolaziti kroz stakleni trougao na samom ulazu, kao i kroz prozirni stakleni omotač koji će se prostirati dužinom cele spoljašnje konstrukcije.

U Tajpeju će posle osam godina biti završena izgradnja centra za scensku umetnost.

Ambiciozni oprojekat koštaće 192 miliona dolara. Neobična zgrada sa sferom nalik planeti koja viri sa jedne strane, nesumnjivo će poslužiti kao savremeni orijentir za posetioce tajvanske prestonice.

„Akuarela“, stambeni kompleks od 650 kvadratnih metara koji se gradi u glavnom gradu Ekvadora, biće konačno završen.

Kamene obloge, drvene rolete i spoljašnje zelenilo osmišljeni su da bi se kompleks asimilirao sa zelenom planinskom topografijom regiona, dok stanovnicima nudi opipljivu vezu sa prirodom.

U Danskoj će u narednih nekoliko godina da se izgradi prvi „klimatsko-pozitivni“ hotel, prva zgrada koja će uštedeti više ugljenika nego što ga emituje.

Služeći kao novo krilo postojećeg hotela, struktura je izrađena gotovo u potpunosti od drveta. Većina je nadograđena upotrebom ostataka sa gradilišta i iz fabrika nameštaja. Ostaci sa lokalnih kamenoloma korišćeni su za ukrašavanje i izolaciju.

Kuća muzike u Budimpešti slaviće tradicionalnu muziku ove države, a nalaziće se usred najvećeg javnog parka prestonice.

Planirana je izgradnja i drugih kulturnih destinacija na području ovog prostranog parka, između ostalog Etnografski muzej i Nova nacionalna galerija velićine 50.000 kvadratnih metara.

U Amsterdamu će biti finalizovani radovi u studentskom domu koji će imati 1500 apartmana.

Svojim dizajnom i veličinom od 90.000 kvadratnih metara, arhitekte su htele da postignu promenu celokupnog pejzaža ovog dela grada koji je preplavljen uniformisanom arhitekturom poslovnih zgrada manje-više identičnog izgleda.

Kompanija za arhitekturu „NLE“ je tokom prošle decenije eksperimentisala sa inovativnim načinom brze i jeftine gradnje na vodi.


Izvirujući iz Atlantskog okeana, u tri povezane strukture biće smeštena sala za nastupe, studio za snimanje i restoran, pokazujući na taj način da „plutajuća“ arhitektura koja se lako montira može ponuditi pristupačnu alternativu tradicionalnim kulturnim mestima.

U kineskom gradu Guangzhou završiće se izgradnja pozorišta sa 2.000 mesta.

Dizajniran je osmislio londonski arhitekta inspirisan lepršavom teksturom vezene svile.

Konstrukcija se sastoji od hiljadu aluminijumskih ploča, a na prvi pogled se čini da se spoljna školjka nežno preklapa, otkrivajući ulaze u zgradu. Pozorište deluje kao da ulazite u unutrašnjost skulpture, što samo dodaje na autentičnosti samog dizajna.

Jovana Canić