Zdravija deca u zdravijoj Srbiji

Vesti | Srbija

Na panel diskusiji „Zdravija deca u zdravijoj Srbiji“ koju su u Palati Srbije organizovali Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé, istaknuto da institucije, nevladine organizacije, privatni i društveni sektor treba da zajedničkim naporima utiču na zdravije životne stilove dece i rade na poboljšanju njihovog znanja o značaju pravilne ishrane i važnosti fizičke aktivnosti. Tom prilikom istaknut značaj kampanje PKS „Teži ravnoteži“.

Foto: PKS

U panelu, koji je otvorio državni sekretar za sport Predrag Peruničić, učestvovali su Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije,  dr Dragana Jović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, , Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije, Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé i Melitta Ostojić, nastavnica fizičkog vaspitanja u OŠ „Đuro Salaj” iz Subotice.

Kao pozitivan primer promocije pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti istaknuta je i nacionalna kampanja „Teži ravnoteži“ koju su pokrenuli Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Privredne komore Srbije – Udruženje za prehrambenu industriju, kao podršku Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih. Ovu kampanju podržalo je šest kompanija iz Udruženja sa ciljem da zajednički rade na edukaciji i informisanju građana o ovim važnim temama.

Sa posebnim naglaskom na promociju preventivnih mera – pravilne ishrane i svakodnevne fizičke aktivnosti – učesnici su diskutovali o rezultatima projekata koji su do sada zajedničkim snagama sprovođeni kako bi se pomoglo odrastanje zdravijih generacija, ali i istakli da je još bliža saradnja svih relevantnih sektora neophodna.

Prema rezultatima istraživanja koje je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ sproveo u okviru projekta Zdravo Rastimo, svakodnevnu fizičku aktivnost u trajanju od najmanje jedan sat dnevno imalo je 39,1 odsto anketiranih učesnika. Kako bi poboljšao ovu statistiku, Savez za školski sport Srbije trenutno u sistem školskih sportskih takmičenja uključuje više od 180.000 učenika i učenica kroz 15 sportskih grana.

Učesnici su najavili da će u narednim godinama odvojiti dodatne resurse i usmeriti kapacitete ka promovisanju zdravijeg životnog stila u Srbiji, renovacije proizvoda i konkretne akcije koje će doprineti odgajanju zdravijih generacija, te izrazili nadu da je ovaj panel jedan od prvih koraka ka pozitivnim promenama.

Izvor: Privredna komora Srbije