Zbrinjavanje opasnog otpada iz Bariča i Šapca do kraja godine

Srbija | Održivi razvoj

eko minpolj gov rs

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović krajem prošle nedelje posetila je Šabac. U okviru ove posete obišla je Centar za istraživanje „Zorka“ i nekadašnju deponiju na Dudari.

Gospođa Božović je istakla da će Vlada Republike Srbije dati maksimalnu stručnu pomoć lokalnim samoupravama za rešavanje problema iz oblasti zaštite životne sredine. Ona je istakla i da je Inspekcija za zaštitu životne sredine uradila izveštaj o opasnom otpadu preduzeća u restrukturiranju i stečaju prema kojem se opasan istorijski otpad nalazi u čak 70 ovakvih objekata. Prema njenim rečima, u 2015. godini obezbeđena su sredstva u iznosu od 10 miliona dinara za zbrinjavanje opasnog otpada u „Prvoj iskri“ Barič i „Eko-gasu“ iz Šapca, a do kraja ove godine taj otpad će biti zbrinut.

Prilikom posete nekadašnjoj deponiji na Dudari gospođa Božović je istakla da bi rekultivacija ovog terena trebalo da se reši u skladu sa propisanim standardima. Ona je dodala da je u planu da se rebalansom budžeta za 2015. godinu obezbede sredstva za taj projekat.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs