Zbog požara u Amazoniji, Evropska unija zabranjuje uvoz mesa iz Brazila?

Hrana

„Pluća Zemlje gore zato što čovečanstvo jede previše mesa“, „Da li je mesna industrija krivac što u amazonskoj prašumi besne požari?“ i „Svaki mesojed dosipa ulje na vatru u šumama oko reke Amazon“ su samo neki od bombastičnih naslova koji su prethodnih nedelja osvanuli u medijima, a svi sa istom idejom – proizvođači i potrošači mesa snose krivicu za nesvakidašnje događaje u Amazoniji, području Južne Amerike bogatom različitim vrstama flore i faune i nastanjenom domorodačkim narodima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Brazilski institut za istraživanje svemira je ove godine zabeležio više od 73 hiljade požara, što je porast od 83 odsto u odnosu na isti period 2018. godine. Stručnjaci instituta su istakli da taj broj ne može da se pripiše isključivo suvom vremenu i prirodnim pojavama. Doprinos je dao i predsednik Brazila Žair Bolsonaro, podržavši poljoprivrednike u krčenju stabala kako bi na raščišćenim predelima mogli da napasaju stoku. Besmislenost situacije sezala je do toga da su bili organizovani čak i dane za paljenje šuma.

Zbog potpore neodrživoj praksi upravljanja prirodnim resursima i veštačkom izazivanju požara, Bolsonaro važi za „Donalda Trampa u tropima“. Od njegovog stupanja na vlast, rašumljavanje Amazonije je skočilo za 67 odsto. Pored stočara, raskrčeno zemljište eksploatišu i uzgajivači soje, proizvođači drveta i rudari.

Najveća prašuma sveta je veoma skladište ugljenika koje usporava tempo globalnog zagrevanja. Ipak, vatrene stihije su suštinski izmenile njenu ulogu – u ovogodišnjim požarima se oslobodilo 228 miliona tona ugljen-dioksida.

Foto-ilustracija: Unsplash (Natalie Ng)

Džabe ste palili?!

Finska, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, je u petak prošle nedelje pozvala zemlje članice da razgovaraju o potencijalnoj zabrani uvoza mesa iz Brazila zato što ono počiva na razaranju jednog od najvažnijih ekosistema planete. Finski ministar finansija Mika Lintila osudio je uništavanje amazonske prašume i predložio da Evropska unija hitno razmotri mogućnost zabrane uvoza brazilske govedine.

„Ministri finansija su odgovorni za brojne instrumente za ublažavanje klimatskih promena. Sistemsko upropaštavanje skladišta ugljenika podriva naše akcije“, istakao je Lintila, najavivši raspravu ministara finansija zemalja Evropske unije na temu zabrane uvoza mesa iz Brazila za 13. septembar ukoliko se do tada ne ostvari određeni napredak.

Evropska unija na godišnjem nivou kupuje 120 hiljada tona brazilske govedine što je otprilike desetina ukupnog izvoza te vrste mesa iz sporne južnoameričke zemlje. Povrh toga, zemlje u sklopu ove nadnacionalne organizacije plaćaju neke od najviših cena za govedinu iz Brazila.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je saopštio juče da će zemlje u sklopu G7 (Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo) izdvojiti oko 18 miliona evra za borbu protiv požara u Amazoniji.

Korisnici društvenih mreža apeluju i na druge zemlje da se pridruže finansiranju smanjenja štete, kao i na vlasnike velikih kompanija kao što je Amazon.

Jelena Kozbašić