Zbog pojave parazita, veoma ugrožena populacija školjski periski u hrvatskom zalivu

Foto: Wikipedia/Hectonichus

Proleće donosi život u svet prirode – životinjski i biljni svet počinju da se bude kako na kopnu, tako i u moru.

Temperatura mora iznad 13,5 °C okidač je za razmnožavanje nove vrste parazita koja je prvi put primećena 2016. godine kod periski (Pinna nobilis) na jugu Španije, te je po njoj i dobio naziv Haplosporidium pinnae. Pretpostavlja se da zajedno s bakterijom (Mycobacterium spp.) uzrokuje masovnu smrtnost periski u celom Sredozemlju.

Kako je trenutna temperatura mora 14 °C stručnjaci Pulskog akvarijuma odlučili su da za vikend, zajedno s biologom Nevenom Ivešom, odu na teren i pomoću podvodnog drona ispitaju stanje periski na području Medulinskog zaliva.

Nažalost, ustanovili su mnogo otvorenih periski, što ukazuje na to da postoji mogućnost da se zaraza proširila. To su potvrdili i sami ribari koji svakodnevno mrežama “dižu” i do 5 uginulih jedinki. Kako bi mogli s većom sigurnošću utvrditi stanje ove populacije, potrebno je ne samo zaroniti, već i uzeti uzorak tkiva za analizu.

Budući da periske ne poseduju prirodnu otpornost na ovu bolest, može se reći da je situacija izuzetno ozbiljna. U Pulskom akvarijumu trenutno čuvaju oko 300 periski kako bi se osigurale zdrave jedinke za buduće pokušaje mrešćenja s ciljem repopulacije vrste.

Video pogledajte ovde.

Školjka periska predstavlja simbol Jadrana i endemska je vrsta za to područje. Prema klasifikaciji Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), kritično je ugrožena. Periska je jedna od najvećih školjki na svetu.

Izvor: Pulski akvarijum