Zbog plavih pasa zatvorena fabrika u Mumbaju (VIDEO)

Vesti | Svet | Upravljanje otpadom

Na ulicama grada Mumbaja u Indiji nedavno su se pojavili potpuno plavi psi. Najpre se mislilo da su psi obojeni zarad nekog turističko-umetničkog projekta, a onda je užasna istina izašla na videlo.

Reagovali su i zaštitnici životinja koji su ustanovili da je plava boja uzrok stravičnog zagađenja reke Kasadi koja protiče kroz grad. Ulični psi u Mumbaju često piju vodu iz reke, a neretko njome i plivaju u potrazi za hranom.

Reka Kasadi je zbog otpadnih voda i teških hemikalija koje u nju ispuštaju velike kompanije u ovom gradu toliko ugrožena, da se slobodno može reći da je ova situacija prava ekološka katastrofa koja pogađa stanovnike i životinje koje žive u njenoj blizini, piše Daily Sun, prenosi Pet magazin.

Ustanovljeno je da je psima dlaka dobila plavu boju nakon što su bili u kontaktu s kontaminiranim vodama. Kod jednog psa je utvrđena teška infekcija očiju. Nažalost, nekoliko plavih pasa već je uginulo, a strahuje se da će broj otrovanih životinja biti i veći.

Lokalne organizacije za zaštitu prirode i životinja zahtevale su od lokalnih zvaničnika da izvrše pritisak na kompanije koje nezakonito odlažu otpad.

Arati Čauhan, službenik za zaštitu životinja izjavio je da je bio šokiran što je do sada krzno pet uličnih pasa dobilo plavu boju zbog teškog zagađenja reke i zahtevao da se s praksom izlivanja teških hemikalija odmah prestane.

Reka Kasadi protiče pored industrijske zone Mumbaja u kojoj se nalazi više od 1.000 fabrika. Istragom se ustanovilo da je krivac jedna od fabrika koja proizvodi deterdžente, odnosno da je ona u reku ispustila farbu koja je psima dlaku ofarbala u plavo.

Fabrika je od juče zatvorena, a zvaničnici najavljuju da će svi odgovorni biti strogo kažnjeni.