Zbog klimatskih promena šampanjac bi mogao da postane prošlost

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Planirate da otvorite flašu šampanjca kako biste proslavili svoj poslednji uspeh? Razmislite još jednom.

Sezonske promene u temperaturi postaju sve ektremnije poslednjih godina i veoma utiču na proizvodnju grožđa u regionima širom sveta a to podrazumeva i poznati Šampanj region u Francuskoj. Grožđe ove sorte zavisi od hladnije klime i zemlje bogate kalcijumom kako bi proizvelo prepoznatljivi suvi voćkasti ukus šampanjca. No, klimatske promene remete ove uslove a proizvođači šampanjca u Francuskoj brinu za svoju budućnost.

U invetrvjuu za Blumberg, Antoan Malasanj, suvlasnik vinarije objasnio je poteškoće proizvodnje vina. „Berba je dve nedelje ranije nego pre 20 godina,“ rekao je. „Raije je trajala do kasnog septembra. Sada berba počinje u avgustu. Ali sazrevanje plodova tokom toplih dana i noći rezultira nižim nivoom kiselosti grožđa što znači manje svežine za vina.“

Smanjena kiselost je problem za proizvođače jer je upravo ova odlika ona koja dozvoljava vinu da „dobro ostari“ stvarajući njegov prepoznatljiv ukus.

Neki proizvođači ovaj problem rešavaju tako što mešaju starije proizvode u svoje rezerve vina. Neke kompanije su čak počele da eksperimentišu sa DNK grožđa kako bi prenebregli izazove koje klimatske promene nameću. Proizvođači ulažu napore u to da održe ono što je odgovorno za reputaciju šampanjca.
Uprkos izazovima, proizvođači su optimistični. „Nama kao farmerima, posao je, život i strast da se prilagodimo klimatskim promenama već godinama. Ako se u budućnosti zemlja previše zagreje, moraćemo da pravimo burgonju“, izjavio je jedan proizvođač.

Milan Zlatanovć

Izvor: bloomberg