Zatvorena deveta Energa

 

Foto: Energetika.ba

Foto: Energetika.ba

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije “Energa 2018”, koji je u protekla tri dana u sarajevskom Centru Skenderija okupio 120 izlagača iz 11 zemalja, 200 učesnika konferencijskog dela programa, i predstavnike brojnih domaćih i stranih organizacija i institucija, juče je svečano zatvoren ceremonijom dodele priznanja izlagačima.

Organizatori su, nekrijući zadovoljstvo realizovanim projektom, već najavili deveto izdanje Energe, i to 11. juna 2019. ponovo u Sarajevu.

Predsednik Uprave projekta “Energa” Zlatko Alidžanović rekao je da su zadovoljni izlagači i učesnici konferencije,i interesovanje javnosti i u regionalnim okvirima, dovoljni razlozi da ovogodišnji projekat smatramo izuzetno uspešnim.

– “Energu 2018” smo počeli potpisivanjem sporazuma sa velikom sajamskom firmom IZFAS iz Turske, a do naredne godine ćemo na sličnim osnovama biti i deo sajamskog tržišta u Hrvatskoj i Crnoj Gori što je još jedan organizacijski iskorak ovog projekta, dodao je Alidžanović.

Karakteristika ovogodišnje “Energe” bili su izuzetno posećeni i kvalitento ocenjeni sadržaji konferencije “Energa”, koji su kroz 10 sesija i panela tretirali najaktuelnije teme iz energetske efikasnosti  i energetskog sektora.

Takođe, novina su bili bili poslovni susreti koji su prvog dana sajma, kroz realizaciju Sarajevske regionalne razvojna agencija SERDA, okupili više od 86 učesnika i rezultirali s više od 100 zakazanih sastanaka.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja sajma organizator je dodelio priznanja.

Projekat Energa se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma, Vlade KS i Ministarstva privrede KS.

Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, dok su sponzori Ured Specijalnog predstavnika EU u BiH, BH Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID.

Milisav Pajević