Završetak radova na novom mostu preko reke Ljuboviđe do kraja godine

Mobilnost

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović obišla je zajedno sa direktorom “Puteva Srbije” Zoranom Drobnjakom most preko reke Ljuboviđe kod Ljubovije koji je urušen usled poplava u junu ove godine.

Mihajlovićeva je ovom prilikom rekla da ulaganje u puteve u ovom delu Srbije nije malo i da je kroz razne projekte u prethodnih par godina uloženo 9 milijardi dinara u puteve u Mačvanskom okrugu.

Ona je dodala da je prethodno danas obišla most preko reke Trešnjice na državnom putu Ljubovija-Bajina Bašta, koji je prethodnih godinu dana bio zatvoren za teretni saobraćaj.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

“Od pre nekoliko dana ovaj most je u upotrebi za teretnjake preko 3 tona. U pitanju je važna investicija od tridesetak miliona dinara. Sada teretnjaci, njih oko trista dnevno, ne mora da ide preko Valjeva i Debelog Brda, putem dugačkim 120 km, jer je put direktno preko ovog mosta od Ljubovije do Bajine Bašte dug 54 km. To znači da će i troškovi i utrošeno vreme biti manji a bezbednost bolja. Nastavićemo da pratimo realizaciju svih projekata zajedno sa predsednikom opštine, da ovo što smo danas obećali i uradimo”, rekla je Mihajlovićeva.

Zoran Drobnjak izjavio je da se trenutno radi projekat za most preko reke Ljuboviđe i da će on biti gotov za oko mesec i po.

“Za sedam dana ćemo uraditi devijaciju da bi saobraćaj mogao da funkcioniše. Potrudićemo se da novi most u dužini od oko 35 metara i u vrednosti od oko 60 miliona dinara bude gotov do nove godine”, rekao je Drobnjak.

Načelnik Mačvanskog okruga, Vladan Krasavac, istakao je odličnu saradnju sa Vladom Srbije i resornim Ministarstvom, koja je krunisana početkom izgradnje mosta na Savi u okviru projekta izgradnje auto-puta i brze saobraćajnice RumaŠabacLoznica.

“Urušavanjem ovog mosta prekinuta je putna komunikacija na regionalnom putu Mali Zvornik-Ljubovija-Bajina Bašta. Za nas veoma važna deonica jer je to jedina veza našeg Podrinja sa Zapadnom Srbijom, ali i Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Nastavljamo dobru saradnju sa Republikom, Ministarstvo i sve državne institucije čvrsto stoje iza svih okruga i lokalnih samouprava”, rekao je on.

Predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević rekao je da su neke prirodne pojave takve da niko ne može da ih spreči i zahvalio se potpredsednici Vlade na poseti kako bi zajedno sagledali probleme građana ove opštine.

“U Negotinu je 1955. palo 211 litara kiše po metru kvadratnom, što je zabeleženo kao maksimum u našoj zemlji. 22.juna ove godine u Ljuboviji je palo 210 litara kiše. Koliko god ove razmere bile velike, zahvalan svima na pomoći da u tih par dana spasimo što se spasiti može”, rekao je on.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture