Završetak radova na Jelezovačkom kolektoru

Srbija

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je radove na završetku izgradnje Jelezovačkog kolektora, koji će omogućiti da se sva naselja koja se nalaze uz Jelezovačku dolinu priključe na kanalizaciju.

Taj kolektor je dugačak oko 3,6 kilometara, precizirao je Vesić, i naveo da je već urađeno oko 600 metara, te da se sada radi preostalih skoro 2,9 kilometara, koji će se raditi u dve faze. Prva faza počela je danas i trajaće 50 dana, a završetkom obe faze sva naselja koja se nalaze uz Jelezovačku dolinu moći će da se priključe na kanalizaciju. Tu pre svega mislim na Malu Utrinu, Jajince, Selo Rakovica, deo opštine Rakovica i deo Kumodraža, da sva naselja koja gravitiraju ovom kolektoru mogu da se priključe , naveo je Vesić prilikom obilaska radova.

Kako je naglasio, prvom fazom, u okviru koje će biti izgrađeno 200 metara kolektora i koja će trajati 50 dana, biće omogućeno da se na kanalizaciju priključi naselje Mala Utrina, gde je već izvedena kanalizacija, te je dodao da se čekalo da se uradi ovaj deo Jelezovačkog kolektora kako bi se ljudi priključili na kanalizaciju. U međuvremenu će Opština Voždovac izvršiti projektovanje sekundarne kanalizacione mreže u drugim naseljima, pre svega u naselju Jajinci. Završetkom Jelezovačkog kolektora do kraja godine, sledeće godine bismo mogli da počnemo sa izgradnjom sekundarne kanalizacione mreže, kako bi i Jajinci i druga naselja mogla da se priključe na kanalizaciju, rekao je Vesić. On je naveo da su svi ovi radovi deo plana da do 2025. godine svaka kuća na teritoriji Beograda ima kanalizaciju. Gradski menadžer je rekao da su počeli i radovi za vodovod za Veliku Ramaću, čime će oko 200 domaćinstava dobiti vodu po prvi put.

Radove na izgradnji Jelezovačkog kolektora obišao je i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, koji je rekao da će ta opština u narednom periodu izdvojiti sredstva za projektovanje sekundarne kanalizacione mreže, odnosno mreže duž ulica u Jajincima, te da će se sva ta sekundarna kanalizaciona mreža uliti u Jelezovački kolektor. Zajedno sa Gradom Beogradom i Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u narednom periodu ćemo početi, nadam se za nekih mesec dana, izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u selu Pinosava, čime će se takođe steći uslovi da Pinosavu povežemo na izgrađenu kanalizacionu mrežu. Takođe, takav uređaj biće izgrađen i u Belom potoku, a izvođač radova je već izabran – rekao je Savić.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević