Završetak izgradnje vetroparka „Alibunar 1“ do kraja 2015.

Srbija

ep vetropark

Javno preduzeće Zavod za urbanizam Vojvodine završilo je Nacrt plana detaljne regulacije za vetrogeneratorsko polje „Alibunar 1“. Vetropark „Alibunar 1“ biće izgrađen jugozapadno od Alibunara, a Nacrt plana detaljne regulacije za ovaj vetropark je na javnom uvidu do 11. februara ove godine.

Vrednost investicije je oko 290 miliona evra, a investitor projekta je kompanija „WindVision“, koja svoja predstavništva ima u Belgiji, Francuskoj, Srbiji i na Kipru. Ovaj vetropark će biti izgrađen u dve faze; prvu fazu će činiti izgradnja vetroparka „Alibunar 1“ snage 99MW, dok bi u drugoj fazi bio izgrađen vetropark „Alibunar 2“ snage 75MW.

Kako je za Energetski Portal izjavila predstavnica kompanije „WindVision“ gospođa Neda Sretović, lokacijsku dozvolu za vetropark „Alibunar 1“ dobili su 12. jula 2013. godine, u toku je izrada glavnog projekta, kao i ishodovanje građevinske dozvole što očekuju da bude završeno do kraja 2014. godine.

Završetak izgradnje vetroparka „Alibunar 1“ planiran je za kraj 2015. godine, nakon čega će se graditi drugi vetropark „Alibunar 2“, rekla je Sretović i dodala da se do sada nisu susretali sa ozbiljnim problemima koji se tiču izgradnje ovog vetroparka, da su zadovoljni saradnjom sa opštinom Alibunar i da čekaju usvajanje novog Zakona o energetici značajnog za rešavanje problema priključka. Podsetimo, novi Zakon o energetici olakšaće posao investitorima, posebno onima koji ulažu u vetroparkove u Srbiji.

S.J.