Završeni strateški projekti u RTB „Bor“

Srbija | Goriva

bor030.net

U sredu 15. aprila 2015. godine održan je sastanak između predstavnika RTB „Bor“ i finske kompanije „Outotec“ povodom završetka izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline.

Generalni direktor RTB „Bor“ gospodin Blagoje Spasovski izjavio je da je završen strateški ekonomski i ekološki projekat koji će doneti veći profit RTB „Bor“, ali i čisto nebo nad Borom i okolinom.

Projekt menadžer kompanije „Outotec“ gospodin Toni Korkan istakao je da je ovo dobra investicija i da je kompanija izgradila nešto što će doprineti Republici Srbiji.

Podsetimo, krajem decembra 2014. godine završeni su radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Sa realizacijom ovog projekta započelo se 28. juna 2011. godine, a njegova vrednost iznosi 250 miliona evra. Republika Srbija je bila garant za kredit kod kanadske EDC banke, a uplatila je i 30 miliona evra za završetak izgradnje topionice i fabrike sumpora. Izvođač radova je kanadska kompanija „SNC Lavalin“, a podizvođač i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ finska kompanija „Outotec“, navedeno je u saopštenju RTB „Bor“. Lokalni radovi bili su povereni kompaniji „Energoprojekt“, dok je nadzor nad svim radovima vršio Građevinski fakultet iz Beograda. Preko 800 radnika bilo je angažovano na realizaciji ovog projekta.

Sandra Jovićević

foto: bor030.net