Završeni radovi na izgradnji topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru

Srbija

novatopionica.rtb.rs

Rudarsko topioničarski basen „Bor“ danas je obeležio završetak radova na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline.

Generalni direktor RTB „Bor“ gospodin Blagoje Spaskovski rekao je da je osim topionice izgrađena i energana snage 1,6MW koja proizvodi oko 30 odsto energije koja je potrebna za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline. Istakao je i da će u narednim godinama biti povećano učešće RTB „Bor“ u bruto domaćem proizvodu Republike Srbije.

Ambasador Kanade u Srbiji njegova ekselencija gospodin Filip Penington naglasio je da je kanadska vlada veoma zadovoljna što je učestvovala u jednom ovakvom projektu. On je dodao da će ovo postrojenje doprineti povećanju obima geoloških istraživanja, smanjiti nivo zagađenja vazduha u Boru i doprineti jačanju ekonomije u Srbiji.

Premijer Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić izjavio je da realizacija ovog projekta predstavlja novu etapu u razvoju metalurgije i proizvodnji bakra u RTB „Bor“. On je istakao da je država najvećim delom finansirala ovaj projekat, kao i da je potrebno pronaći strateškog partnera kako bi se ostvarila veća dobit. Prema njegovim rečima, potrebno je u što kraćem roku očistiti Majdanpek, Cerovo i Krivelj kako bi dobit bila udvostručena. Gospodin Vučić je dodao i da je na realizaciji ovog projekta bilo angažovano preko 25 srpskih kompanija, ugrađeno je 8 hiljada tona čelika, 15 hiljada kubnih metara betona, preko 200 kilometara kablova i 30 kilometara cevi.

Podsetimo, sa realizacijom ovog projekta započelo se 28. juna 2011. godine, a njegova vrednost iznosi 250 miliona evra. Republika Srbija je bila garant za kredit kod kanadske EDC banke, a uplatila je i 30 miliona evra za završetak izgradnje topionice i fabrike sumpora. Izvođač radova je kanadska kompanija „SNC Lavalin“, a podizvođač i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ finska kompanija „Outotek“, navedeno je u saopštenju RTB „Bor“. Lokalni radovi bili su povereni kompaniji „Energoprojekt“, dok je nadzor nad svim radovima vršio Građevinski fakultet iz Beograda. Preko 800 radnika bilo je angažovano na realizaciji ovog projekta.

Sandra Jovićević

foto: novatopionica.rtb.rs