Završeni radovi na čišćenju Potpećkog jezera

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je povodom završetka radova na uklanjanju preko deset hiljada kubika plivajućeg otpada, iz Potpećkog jezera, zahvalila JVP „Srbijavode“ i Elektroprivredi Srbije na efikasnoj i brzoj saradnji prilikom obavljanja velikog i zahtevnog posla na pomenutoj lokaciji.

Povodom problema sa otpadom na Limu i Drini održan je i sastanak sa nadležnim ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine čiji je povod bio da se nađe adekvatno rešenja decenijskog problema.

Ministarka je predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti.

„Gorući problem zagađenja Srbija ne može sam trajno da reši bez saradnje sa susednim državama, jer nam je  svima u interesu da imamo čiste reke i zdravu životnu sredinu“,  rekla je Vujović.

Za sada je dogovoreno da se formiraju radne grupe u okviru resora nadležnih ministarstva kako bi se operativnije pristupilo problemu i kako bi se mapirale divlje deponije u slivu reka.

„Nakon uklanjanja otpada, pristupiće se drugim merama u cilju dugoročnog rešavanja ovog problema, a jedna od njih je i izgradnja sanitarnih deponija van plavih zona, kao i zatvaranje postojećih sa rekultivacijom divljih i nesanitarnih deponija u slivnom području“, rekla je ministarka.

Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“ kod Užica od samog početka je, na zahtev Ministarstva zaštite životne sredine, započeo preuzimanje otpada koji je izvađen iz Potpećkog jezera radi daljeg tretmana u tamošnjem postrojenju, objavljeno je tada na portalu Grada Užica.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

„Krupniji otpad, drva, balvani, izdvajaju se na samoj brani i ne dolaze na našu deponiju, već se deponoju u Prijepolju i dalje će se upotrebljavati kao sečka za ogrev„, rekao je direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko, Momir Milovanović.

Prema njegovim rečima, u tom otpadu ima najviše pet plastične ambalaže, što njihovom preduzeću odgovara, s obzirom da ga baliraju i prodaju, pa će imati i neku finansijsku dobit.

Milovanović je najavio da bi do kraja marta trebalo da se počne sa radovima na proširenju tela deponije, ako to dozvole vremenski uslovi.

„U toku 2021. godine, krajem jula ili avgusta, počećemo prve količine otpada da deponujemo na novu ćeliju (deponije) koja će biti formirana“, naveo je Milovanović.

Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo je 96 miliona dinara za proširenja tela deponije i saniranja klizišta u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“.

Energetski portal