Završena revitalizacija petog agregata HE „Đerdap 1“

Srbija

djerdap 1 tookladovo.rs

Direktor HE „Đerdap 1“ gospodin Ljubiša Jokić izjavio je da od 31. marta 2015. godine na ovoj hidroelektrani radi svih šest agregata. Prema njegovim rečima, nakon puštanja u rad ovog agregata usledile su provere i neophodna merenja, a rezultati su pokazali da je sve u okviru propisanih standarda.

Peti agregat HE „Đerdap 1“ bio je van pogona zbog revitalizacije 16 meseci i 18 dana. On je revitalizovan u okviru treće faze revitalizacije hidroelektrane „Đerdap 1“. Neki delovi agregata su se obnavljati u Rusiji u fabrici „Silovije mašini“, dok se ostatak prerađivao u Srbiji. Revitalizacijom hidroelektrane „Đerdap 1“ radni vek postrojenja je produžen za 40 godina, a njena snaga povećana za 66MW.

Podsetimo, ruska fabrika „Silovije mašini“ je sa „EPS“-om 2003. godine potpisala ugovor o revitalizaciji ove hidroelektrane koja bi trebalo da bude završena 2018. godine, a radovi su počeli 1. septembra 2009. godine. Ovaj projekat se finansira na račun starog klirinškog duga Sovjetskog Saveza prema Jugoslaviji, tj. Rusije prema Srbiji, ali i na račun sopstvenih sredstava Srbije, dok je njegova vrednost procenjena na 168 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: tookladovo.rs