Završena prva faza remonta TE „Morava“

Srbija

te morava tent.rs

Iz TE „Nikola Tesla“ saopšteno je da je TE „Morava“ priključena na elektroenergetski sistem Republike Srbije 1. decembra 2015. godine nakon prve faze kapitalnog remonta.

Kako je navedeno u saopštenju, remont je trajao pet meseci, a osim standardnih radova urađeni su i veliki investicioni poslovi na turbogeneratorskom postrojenju: zamenjena je turbina srednjeg pritiska i srednjeg ležajnog bloka, urađen je fabrički remont i balansiranje u tunelu rotora visokog pritiska, ugrađen je sistem radijalnog zaptivanja generatora, fabrički remont rotora generatora, ugrađena je tristorska pobuda, rekonstruisan postojeći regulacioni sistem turbine, urađena „by-pass“ stanica, zamenjene su kritične površine ekonomajzera, a saniran je i bubanj kotla.

Vrednost remonta bila je oko 10 miliona evra, a izvodilo ga je oko 50 domaćih i stranih kompanija. Druga faza remonta TE „Morava“ trebalo bi da počne u martu 2016. godine. U planu je da u drugoj fazi bude rekonstruisan elektrofilter i da se uradi druga faza membranizacije ložišta kotla. Očekuje se da radovi budu završeni za oko 6 meseci, navedeno je u saopštenju TE „Nikola Tesla“.

Sandra Jovićević

foto: tent.rs