Završena projektna dokumentacija za gasovod Niš-Dimitrovgrad

Srbija | Gas

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlović izjavila je da je završena projektna dokumentacija za projekat gasovoda Niš-Dimitrovgrad.

Kako je istakla u izjavi novinarima, veoma je bitno da Srbija ima i drugi dotok gasa s obzirom na to da je projekat gasovoda „Južni tok“ propao. Navela je da Srbija mora da razmišlja o tome kako će postići gasno energetsku stabilnost u narednom periodu.

Podsetimo, gasovod Niš-Dimitrovgrad bi trebalo da bude dvosmeran, a njegova dužina iznosi oko 180 kilometara. Iz Bugarske bi u Srbiju ulazio kod Dimitrovgrada, išao do Pirota, Bele Palanke i Niša, a zatim bi se račvao ka Zaječaru i Prahovu. Od Niša do Sofije bi pratio Koridor 10. Sredstva za njegovu izgradnju u Srbiji trebalo bi da budu obezbeđena kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je Bugarska sredstva za izgradnju obezbedila iz evropskih fondova. Izgradnjom ovog gasovoda Republika Srbija dobila bi šansu da se priključi Trans-jadranskom gasovodu.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs