Završena predavanja „Odvojeno sakupljanje otpada – Menjamo navike!“ u Zagrebu

Foto: Grad Zagreb

Zagrebački holding – ogranak „Čistoća“ je početkom septembra započeo s sprovođenjem dvomesečne edukacije pod sloganom „Odvojeno sakupljanje otpada — Menjamo navike!“ po zagrebačkim parkovima i gradskim trgovima, s ciljem informisanja i edukacije građana o sprečavanju nastanka otpada, odvojenom sakupljanju otpada i odgovornom postupanju sa otpadom.

Na Trgu Petra Preradovića održava se završna dvodnevna edukacija građana kojoj se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić: „Prvi smo u Hrvatskoj, pre deset godina, krenuli s akcijom odvojenog sakupljanja otpada pod sloganom „Stavi pravu stvar na pravo mesto“. Do kraja godine ćemo podeliti svu ekološku infrastrukturu, ali edukacija građana će trajati godinama, budući da se decenijama stvarao sistem prema kojem je otpad smeće i nekorisna sirovina“, rekao je gradonačelnik i istakao važnost edukacije građana i ukazivanja na značaj odvojenog prikupljanja otpada.

Takođe je pozvao sve zainteresovane građane grada Zagreba, posebno porodice s decom, da dođu na Cvetni trg i kroz igru i razgovor saznaju kako zajedno mogu biti odgovorniji u postupanju s otpadom. „Krenuli smo od dečjih vrtića kako bismo ih od malih nogu učili da savesno odvajaju otpad“, naglasio je gradonačelnik.

Edukacije, koje su organizovane tokom septembra i oktobra, imaju za cilj informisanje građana o sprečavanju nastanka otpada, odvojenom sakupljanju otpada i odgovornom postupanju s otpadom kroz edukaciju o načinu korišćenja dodeljenih rezervoara. Radionice su prilagođene i deci koja se mogu zabaviti crtajući u eko-kutku male škole čistoće i igrajući društvenu didaktičku igru „Ekodrom“ i računarsku igru „Ekoforija“.

To je nastavak edukacija koje su započele ciklusom javnih edukativnih tribina po mesnim odborima Grada Zagreba 2018. godine. Održano je ukupno 78 javnih tribina koje je posetilo više od 3000 građana. Nakon toga usledila su predavanja na gradskim trgovima. Održano je 27 predavanja na 8 trgova po celom Zagrebu o sprečavanju nastanka otpada, odvojenom skupljanju otpada i odgovornom postupanju s otpadom.

Izvor: Grad Zagreb