Završena konferencija Životna sredina ka Evropi EnE15 – ENV.net

Srbija | Održivi razvoj

05-06-2015-ZKE_003-NASLOVNa pks.rs

Krajem prošle nedelje u prostorijama Privredne komore Srbije održana je 11. regionalna konferencija Životna sredina ka Evropi EnE15 – ENV.net „Horizontalno zakonodavstvo: metode, standardi i alati u oblasti životne sredine“.

Stalni koordinaror Ujedinjenih nacija u Srbiji gospođa Irena Vojačkova Solorano otvorila je konferenciju i ovom prilikom istakla da je konferencija priprema za predstojeću veliku debatu o klimatskim promenama. Ona je dodala da konferencija pruža podršku sektoru životne sredine, kao i da se očekuje da petogodišnji Akcioni plan koji je u pripremi spreči neželjene efekte po prirodu.

Ambasador održivog razvoja i životne sredine gospođa Anđelka Mihajlov izjavila je da se očekuje da do kraja ove godine bude propisana nulta tolerancija prema zagađenju, kao i da se Evropska unija obavezala da smanji emisiju gasova za 30 odsto.

Prvi sekretar i šef trećeg sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Ričard Maša istakao je da će u Evropskoj uniji biti organizovan Zeleni kamp čiji je cilj da se pomogne sadnja drveća i cveća.

U okviru konferencije razgovaralo se i o ISO standardima, EMAS sistemu, upravljanju otpadom, biogasu, klimatskim promenama, održivom razvoju.

Konferencija je bila organizovana povodom Svetskog dana životne sredine i Evropske nedelje održivog razvoja, a organizatori su Strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ i Privredna komora Srbije uz podršku Programa UN za životnu sredinu. Ovaj događaj je uvršćen u zvanične događaje Evropske nedelje održivog razvoja.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs