Završena konferencija Med Power 2016

Srbija

download

Od 6. do 9. novembra 2016. godine u Beogradu održana je 10. Mediteranska konferencija o proizvodnji električne energije, prenosu, distribuciji i konverziji Med Power 2016.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije gospođa Mirjana Filipović izjavila je da su obezbeđenje energetske bezbednosti, razvoj tržišta energije i sveukupna tranzicija ka održivoj energetici klјučni prioriteti energetskog razvoja Republike Srbije. Kako je navela, sigurno, pouzdano i kvalitetno snabdevanje energijom je preduslov privrednog i društvenog razvoja, dok je stvaranje i razvoj tržišta električne energije klјučna pretpostavka za ekonomski održiv razvoj energetike Republike Srbije. Jedan od prioriteta Republike Srbije je uspostavlјanje regionalnog tržišta i njegova integracija u energetsko tržište Evropske unije koje treba da omogući značajnije investiranje u sektor i da doprinese ekonomskom razvoju i stabilnosti zemlјe i regiona. Istakla je da razvoj energetike Republike Srbije treba da bude takav da njegovi efekti po životnu sredinu budu minimalni. Primena mera energetske efikasnosti, korišćenja obnovlјivih izvora energije i zaštita životne sredine su klјučni elementi tranzicije ka održivom razvoju energetike Republike Srbije, zaklјučila je gospođa Filipović.

Na konferenciji je prezentovano 130 radova iz više od 20 država. Med Power 2016 okupila je predstavnike resornog ministarstva, elektroinženjere, tehničare, akademike sa cilјem da se upoznaju sa poslednjim trendovima i dostignućima industrijskog razvoja kroz prezentacije i otvorenu diskusiju. Na prezentacijama su naglašene potrebe i regiona, kao i osobenosti zaštite životne sredine u sklopu proizvodnje električne energije, transmisije, konverzije eenrgije, distributivnih sistema i savremenog načina kontrole.

izvor: mre.gov.rs

foto: medpower2016.com