Završena izgradnja pristaništa u Кostolcu

Vesti | Srbija

U prvom tromesečju 2019. godine „Elektroprivreda Srbije“ proizvela je za tri odsto više uglja i za jedan odsto više električne energije nego u istom periodu prošle godine, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike prilikom obilaska EPS-ovog industrijskog pristaništa u Кostolcu.

Foto: EPS

Pristanište je izgrađeno kao jedan od pet projekata prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Кine.

„EPS uspešno realizuje projekat u TE „Кostolac B“ koji razvijamo sa prijateljima iz Кine.

U fazi jedan već smo realizovali 338 miliona dolara kroz modernizaciju blokova B1 i B2 u TE „Кostolac B“, izgradnju postrojenja za odsumporavanje i prateće projekte među kojima je pristanište jedan od najznačajnijih“, rekao je Antić.

Sa dokova u Кostolcu godišnje će se otpremati 157.000 tona pepela i 105.000 tona gipsa koji je nusproizvod sistema za odsumporavanje u termoelektrani „Кostolac B“, a dopremaće se krečnjak. Ceo projekat realizovan je u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima po pitanju tehnologije i ekologije.

Antić je posebno istakao da su na izgradnji pristaništa radile srpske kompanije i dodao da će preko pristaništa stići i sve što je neophodno za izgradnju bloka B3, pa će njegova izgradnja biti ubrzana.

„I menadžment EPS-a i ja ćemo se sada fokusirati na izgradnju bloka „Кostolac B3“, jer je to važno za dugoročnu stabilnost srpskog energetskog sistema“,  rekao je Antić.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS istakao je da je izgradnja pristaništa u Кostolcu bila jedan od najtežih poduhvata jer se gradilo na reci koja često menja nivoe u toku godine i dodao da je ovo prvi od tri takva projekta koje će EPS realizovati, pošto su u planu i pristaništa za TENT A i TENT B.

„U gradnju pristaništa uloženo je oko 15,8 miliona dolara i biće korišćeno isključivo za potrebe EPS-a. Ovo je još jedan u nizu projekata koji pokazuje da EPS ide krupnim koracima napred“, rekao je Grčić.

On je dodao da je za EPS značajno da će novo pristanište omogućiti da se iz Кostolca transportuje mala količina visokokaloričnog uglja u termoelektrane „Nikola Tesla“ i najavio da će transport tog uglja početi za najviše mesec i po.

Grčić je čestitao rudarima „Drmna“ i „Кolubare“ što su od 1. februara do 1. aprila uspeli da podignu proizvodnju uglja za 10 odsto, što na godišnjem nivou znači da je u prvom kvartalu proizvedeno tri odsto više uglja nego u istom periodu 2018. godine.

Pristanište u Кostolcu prostire se na 5,7 hektara, od čega je 2,6 hektara vodene površine.

Milisav Pajević