Završena energetska rekonstrukcija muzičke škole u Banja Luci

Radovi na poboljšanju energetske efikasnosti na objektu Muzičke škole „Vlado Milošević“, u sklopu kojih je saniran krov, postavljena fasada i zamenjena kompletna spoljna stolarija, završeni su, a vrednost radova je 180.000 KM.

Damir Jovanić, direktor Muzičke škole „Vlado Milošević“, rekao je da su prve analize pokazale da su uštede energetskom sanacijom na utrošku grejanja i električne energije oko 25 odsto. U celoj školi postignuta je jedinstvena temperatura vazduha, tako da će vek trajanja instrumenata biti duži, a sredstva koja smo dosad ulagali u tu svrhu iskoristićemo za nabavku novih instrumenata i učešće na festivalima i takmičenjima, rekao je Jovanić. Dodao je da su 50 odsto sredstava obezbedili Ministarstvo prosvete i kulture RS i Muzička škola, a ostali deo Vlada Švedske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Anders Hagelberg, švedski ambasador u BiH, rekao je da po pitanju energetske efikasnosti Švedska doprinosi sa 25 miliona KM na period od šest godina, a projekte sprovodi UNDP. Na ovaj način ograničava se upotreba izvora energije i doprinosi zaštiti životne sredine i smanjenju klimatskih promena, rekao je on.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić rekao je da grad sa partnerima učestvuje u rekonstrukciji, finansiranju, sufinansiranju i drugim načinima podrške i da je niz objekata saniran 2017. ili je u planu za ovu godinu. Podsetio je da su prošle godine putem Projekta energetske efikasnosti završeni objekti OŠ „Aleksa Šantić“ i Doma zdravlja, te da su ove godine započeti radovi na objektu OŠ „Jovan Cvijić“. Očekujemo da u potpunosti budu odobreni i započeti projekti na osnovnim školama „Vuk Stefanović Karadžić“ i „Desanka Maksimović“ putem sufinansiranja, a grad će iz budžeta finansirati radove na barem šest osnovnih škola i Elektrotehničkoj školi“, rekao je Radojičić.

Radmila Kocić-Ćućić, pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje RS, rekla je da će u sklopu ovog projekta biti obnovljena 21 obrazovna ustanova u RS.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, rekao je da je putem ovog projekta u proteklom periodu urađeno ili se rade mere energetske efikasnosti na 25 objekata u Republici Srpskoj.

izvor: nezavisne.com

Sandra Jovićević