Završen tender za nabavku pametnih brojila

Srbija

pametna brojila naslovi.net

Predstavnici JP „Elektroprivreda Srbije“ u sredu 1. aprila 2015. godine otvorili su ponude pristigle na tenderu za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija koji jednim delom uključuje i nabavku električnih pametnih brojila.

Kako je saopšteno, pristigle su četiri ponude evropskih kompanija, a od toga tri uz učešće srpskih kompanija. Ponuđene cene niže su od očekivanih, a konačna odluka o izboru najpovoljnije ponude biće saopštena nakon analize svih ponuda.

Podsetimo, EPS je sredinom decembra 2014. godine raspisao tender za nabavku pametnih brojila vredan oko 80 miliona evra. Zainteresovani za učešće na ovom tenderu morali su da imaju prosečan godišnji promet u poslednjih pet godina od najmanje 75 miliona evra i da raspolažu sredstvima od bar 25 miliona evra. Osim toga, bilo je potrebno da imaju realizovan bar jedan sličan projekat koji je u funkciji na evropskom tržištu sa minimum 100 hiljada brojila i sistem za upravljanje i skladištenje očitanih podataka sa najmanje 200 hiljada mesta isporuke i pružanja sličnih usluga u proteklih pet godina, navedeno je u tenderu. Ponuđači su morali da imaju i fabrike za proizvodnju pametnih brojila za očitavanje električne energije, kao i da godišnje proizvode bar 250 hiljada komada. Takođe je bilo potrebno da daju garanciju u iznosu od 1,8 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net