Završen skup „Dani geotermalne energije“

Srbija | Geotermalna

geotermalni izvor croenergo.eu

Skup „Dani geotermalne energije“ koji je počeo 21. maja 2015. godine u Novom Sadu završen je u subotu 23. maja 2015. godine. Manifestaciju su organizovali AP Vojvodina i Skupština evropskih regiona.

Potpredsednik Pokrajinskog parlamenta gospodin Milivoj Vrebalov izjavio je da bi Republika Srbija trebalo da se ugleda na Mađarsku i Austriju kada je reč o iskorišćenju geotermalne energje iz Panonskog basena.

Generalni direktor kompanije ESG iz Strazbura gospodin Žan-Žak Graf istakao je u izjavi za „Dnevnik“ da su francuske kompanije zainteresovane za ulaganje u geotermalne izvore u Srbiji. Prema njegovim rečima, ove kompanije imaju u planu realizaciju projekata iz geotermalne energije koji bi bio sproveden u saradnji sa srpskim kompanijama. On je dodao da bi projekat trebalo da traje oko dve godine, kao i da će u okviru njega biti korišćene najsavremenije tehnologije.

U okviru konferencije zaključeno je da je potrebno izmeniti i dopuniti postojeće zakone iz geotermalne energije, kao i da je potrebno motivisati opštine da povećaju iskorišćenje obnovljivih izvora energije na svojim teritorijama.

Sandra Jovićević

foto: croenergo.eu