Završen sajam RENEXPO

Foto: Energetski portal

Sajam RENEXPO 2018. završen je juče. Događaj je bio upriličen u Belexpocentru u Beogradu, od utorka, 23. aprila, do četvrtka 26. aprila. Imao za cilj da spoji zainteresovane strane iz polja obnovljivih izvora energije.

Poslednji dan održane su konferencije s fokusom na male hidroelektrane, upravljanje komunalnim podacima, biogas u Srbiji, kao i proizvodnju energije iz otpada.

Eko Klub Srbije je partner sajma koji je bio zadužen za aktivnosti na polju elektromobilnosti. Posetioce je animirao izložbom električnih automobila, skutera i bicikala i vozila za golf terene, kao i izložbom portreta Nikole Tesle koje je naslikao Sava Stojkov.

Svoje aktivnosti na RENEXPO sajmu, Eko Klub je krunisao proglašenjem eko-auta 2018. godine. Laskavu titulu i zelenu jabuku na mermernom postolju odneo je BMW i3, auto na 100 odsto električni pogon.

Foto: Energetski portal

Specijalna priznanja, u obliku plakete zelene jabuke, dodeljena su kompaniji Tojota, za Tojotu Yaris plug-in kao hibridno eko-auto 2018, kompaniji E-Prime kao proizvođaču električnih bicikala, kompaniji E-skuteri i ABB kao tvorcu punjača bez čije energije bi sva pobrojana vozila stajala u mestu.

Zelenim jabukama nagrađeni su i Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike i Agencija za zaštitu životne sredine, kao i organizator sajma, REECO, ali i učenici Osnovne škole „Laza Kostić“ u čijem je dvorištu simbolično posađeno osam stabala, za svaku generaciju đaka, zajedno sa predstavnicima ministarstava.

Najavljen je i Tesla reli koji će se održati od 7. do 10. jula na Fruškoj gori.

Jelena Kozbašić