Završen prvi međunarodni kongres građevinskih materijala u Srbiji

Srbija

img_6652Kongres Beton, sa pratećom izložbom i radionicama, koji je održan od 22. do 25. septembra u Magacinu Macura u Starim Banovcima, okupio je veliki broj domaćih i svetskih stručnjaka i studenata koji su tokom četiri dana imali priliku saznaju najnovije svetske tendencije u primeni betona u građevinarstvu, arhitekturi i umetnosti i da u neformalnoj atmosferi razmene iskustva i znanja, ali učestvuju u izradi betonskog kanua, koji je uspešno zaplovio Dunavom.

Prvi međunarodni kongres građevinskih materijala – Beton, sa pratećom izložbom i radionicama, koji je održan od 22. do 25. septembra u Magacinu Macura u Starim Banovcima, okupio je veliki broj domaćih i svetskih stručnjaka i studenata koji su tokom četiri dana imali priliku saznaju najnovije svetske tendencije u primeni betona u građevinarstvu, arhitekturi i umetnosti i da u neformalnoj atmosferi razmene iskustva i znanja.

Kongres su organizovali Magazin za eko arhitekturu i kulturu Eko kuća, Organizacija Ofroom (Beč, Austrija) i Muzeja i Magacina Macura, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Inženjerskom komorom Srbije i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ.

img_6656Kongres je zvanično otvoren predavanjem prof. dr Klausa Bollingera, koji je svetsku karijeru gradio kroz saradnju sa najpoznatijim arhitektonskim biroima širom sveta, među kojima su Zaha Hadid, OMA, Frenk Geri i mnogi drugi. U svom izlaganju dao je sveobuhvatan pregled performansi i kvaliteta betona kao materijala u savremenoj arhitekturi, i preneo svoja iskustva kroz istraživačke projekte i rad na razvoju novih tehnologija za budućnost. Narednog dana nizali su se predavači Matthias Bauer, Patrick Fontana, Daniel Schmeer, Georg Grasser, Johannes Kirnbauer, Christopher Strobl, koji su kroz svoja izlaganja domaćim stručnjacima približili najnovije tendencije u svetu. Inženjerska komora Srbije je Prvi međunarodni kongres građevinskih materijala “Beton”  uvrstila u  Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2016. godinu.

-Različiti koncepti i ideje, znanja i vizija, je ono što je organizatore,suorganizatore,predavače i sve učesnike ovog kongresa sa pratećim radionicama spojilo tokom četiri dana, u zajedničkim temama, a to su savremene tehnologije u upotrebi i oblikovanju betona u arhitekturi, građevinarstvu, umetnosti i dizajnu. Zahvaljujući uglednim predavačima na imali smo mogućnost mogućnosti da povećamo i obogatimo naša znanja i uporedimo naše stavove, kao i da se bolje upoznamo, težeći da uspostavimo dugotrajnu saradnju i razmenu ideja, rekao je glavni i odgovorni urednik Magazina Eko kuća, arhitekta Vladimir Lovrić, i izrazio zadovoljstvo što pokretanje ovog međunarodnog kongresa i izložbe građevinskih materijala otvara puteve ka svetskim saznanjima i eko inovativnim i savremenim mogućnostima primene građevinskih materijala.

U okviru kongresa, održana je i izložba “Beton”, na kojoj su prikazani uzorci istraživačkih projekata, kao i radovi nastali primenom ornamentalnog, organskog, biološkog, savitljivog, providnog i štampanog betona. Posetioci su imali priliku da kroz eksponate vide kako se beton koristio u umetnosti kroz istoriju, ali isto tako i kako se danas koristi.

img_6672Tokom dva dana radionica, studenti su zajedno sa svojim mentorima i asistentima pravili skulpture i predmete od različitih vrsta betona. Od svetskih stručnjaka kao što je Georg Grasser saznali su sve o mogućnostima oblikovanja betona u formi tekstila, dok im je Matthias Bauer kroz praktičan rad približio dizajn monolitnih struktura od izolacijskog betona. Ipak, najveću pažnju privukla je radionica Izgradnja betonskog kanua, pod mentorstvom Johanesa Kirnbauera sa Tehničkog univerziteta iz Beča i Miodraga Grbića sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji je na kraju drugog dana radionica zaplovio Dunavom.

Kongres je po prvi put je organizovan u Srbiji sa ciljem da okupi stručnjake i studente iz relevantnih oblasti ne samo iz Srbije i regiona, i da pored razmene znanja, doprinese razvoju lokalnih zajednica, kreativnih industrija, zelene ekonomije i stvaranja privrednih, kulturnih i turističkih centara.

V.V.