Završen projekat povećanja energetske efikasnosti u bolnici u Doboju

078707

U opštini Doboj u Republici Srpskoj obeležen je završetak realizacije projekta povećanja energetske efikasnosti bolnice „Sveti apostol Luka“.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić izjavila je da se godišnje troši oko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda zbog toga što javne ustanove ne zadovoljavaju propise energetske efikasnosti. Istakla je da je u toku projekat povećanja energetske efikansosti u 31 ustanovi u Republici Srpskoj, kao i da postoje indicije da će Bosna i Hercegovina dobiti novi grant za realizaciju mera energetske efikasnosti.

Direktor bolnice „Sveti apostol Luka“ gospodin Vlado Đurđević naveo je da je projekat povećanja energetske efikasnosti u ovoj ustanovi bio vredan oko 650 hiljada KM, kao i da je do sada u ovu bolniu uloženo 1,3 milion KM. Istakao je da će u narednom periodu u ovoj ustanovi biti zamenjeni kotlovi koji koriste mazut kotlovima na pelet.

U okviru svečanosti potpisana su pisma saradnje između predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i UNDP-a za zajedničku realizaciju projekata povećanja energetske efikasnosti u novih 5 javnih objekata u Republici Srpskoj. Potpisan je i Sporazum o finansiranju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ između predstavnika UNDP-a i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske o povećanju energetske efikasnosti u javnim objektima u Republici Srpskoj u vrednosti od 2,7 miliona KM.

Sandra Jovićević

foto: rtrs.tv