Završen projekat „Otpad kao energent-OKEj“

U Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu održana je završna dvodnevna konferencija u sklopu projekta Otpad kao energent-OKEj, na kojoj su učestvovali učenici i njihovi nastavnici iz petnaest srednjih škola iz Srbije, kao i predstavnici ambasade SAD.

Foto: Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

Konferencija je otpočela pozdravnom rečju predstavnika ambasade SAD atašea za kulturu Majkla Bruka.

Zatim su usledile pozdravna reč direktora Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu vanr. prof. dr Dejana Ubavina i predavanje vanr. prof. dr Jelene Radonić o budućim pravcima razvoja obrazovanja u upravljanju otpadom u Srbiji i profilima koji se edukuju na Departmanu Doc. dr Đorđe Đatkov održao je predavanje o mogućnostima proizvodnje i korišćenja biogasa u Srbiji, dok je Slađana Lalić iz preduzeća “Geocycle” koje je deo LafargeHolcim grupe, održala predavanje o otpadu kao alternativnom gorivu u cementarama.

Drugi deo prvog dana konferencije bio je posvećen predstavljanju škola i njihovih projektnih rezultata.

Svaka škola se predstavila video materijalom i prezentacijom o tome šta su to oni uradili u okviru projektnih aktivnosti i koje su poruke koje žele da prenesu vršnjacima i široj javnosti.

Sve škole su pokazale izuzetnu inicijativu, đaci su širili poruku o značaju iskorišćenja otpada u energetske svrhe i van okvira svojih razreda i škola, što je i bio cilj projekta OKEj.

Na samom kraju okupljenima se kratko obratio rukovodilac projekta, Fulbrajt alumnista vanr. prof. Nemanja Stanisavljević.

Drugog dana konferencije, predstavnici srednjih škola su posetili fabriku Lafarge Srbija u Beočinu, čija je osnovna delatnost proizvodnja cementa.

Fabrika cementa u Beočinu je moderna i efikasna fabrika u oblasti uticaja na životnu sredinu i bezbednost na radu, koja neguje i razvija dugu tradiciju proizvodnje cementa u ovom kraju koja traje punih 180. godina.

Po povratku učesnici konferencije su obišli akreditovanu Laboratoriju za monitoring deponija, otpadnih voda i vazduha i laboratoriju za Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Da podsetimo, u projektu OKEj koji se sprovodi od maja 2018. godine, učestvovalo je petnaest srednjih škola širom Srbije (iz Zrenjanina, Vršca, Beograda, Bora, Subotice, Sombora, Vrbasa, Novog Sada, Šapca i Loznice).

Projekat je nastavak prošlogodišnjeg SKAR projekta (sakupljaža, kalkulaža, reciklaža, ambalaža) i realizuju ga članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Škole su bile uključene u aktivnosti koje su osmišljene da informišu, edukuju, i aktivno uključe srednjoškolsku populaciju u rešavanje problema u vezi sa iskorišćenjem otpada u energetske svrhe.

U svakoj školi je održana po jedna radionica u sklopu koje je učenicima predstavljena osnovna problematika upravljanja otpadom, metode za energetsko iskorišćenje komponenti otpada, kao i ekološki i zdravstveni problemi koji nastaju usled neadekvatnog upravljanja i odlaganja na deponije.

Takođe učenici su obučeni da proračunaju količine produkovanog otpada u svojoj opštini i školi, kao i da finansijski valorizuju dva vida iskorišćenja otpada u svrhu dobijanja energije-insineraciju i anaerobnu digestiju.

Izvor: Bojana Zoraja

Departmant za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu