Završen Peti međunarodni forum o biomasi

Svet

cedef V forum biomasa

U petak 19. septembra 2014. godine u Novom Sadu održan je Peti međunarodni forum „Biomasa: najveći izvor obnovljive energije u Evropi i Srbiji – zemlja partner: Mađarska“. Na ovom forumu zaključeno je da bi Republika Srbija trebalo više da koristi biomasu s obzirom da ima velike potencijale u ovoj oblasti.

Predstavnik Elektroprivrede Mađarske gospodin Jožef Potnjak (József Kotnyek) izjavio je da je proizvodnja gasa od biomase jeftinija u odnosu na zemni gas za čak 20 odsto, ali i istakao da je korišćenje biomase za grejanje rentabilnije u odnosu na gas.

Pomoćniik ministra Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin prof. dr Miloš Banjac izjavio je da će uskoro biti izrađen Atlas biomase za svaku opštinu u Srbiji, kao i da će uskoro početi sa radom berza biomase.

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine ukazali su na to da su do sada doneti novi zakoni koji omogućavaju iskorišćenje obnovljivih izvora energije, ali i najavljeni su novi projekti.

Na petom međunarodnom forumu o biomasi predstavljeni su i rezultati implementacije projekata u kojima je učestvovao Pokrajinski sekrretarijat za energetiku i mineralne sirovine. Ovi projekti su pokazali da se implementacijom energetske efikasnosti i zamenom fosilnih goriva biomasom mogu postići velike uštede, kao i održivi razvoj privrede.

Energetski forum organizovao je Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Ministarstvom rudarstva i energetike, Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine, Elektroprivredom Srbije i klasterom za ekološku energiju i ekološku kulturu „Ecopanonia“, kao i u saradnji sa Mađarskom elektroprivredom MVM OVIT.

Sandra Jovićević

foto: cedeforum.org