Završen panel o klimatskim i ekološkim izazovima Jugoistočne Evrope

Srbija | Održivi razvoj

image-7e8cb5cc6e7875d235c8c5284a50783df840a498773491fff0f3c7a40115b25b-V

U Podgorici u Crnoj Gori danas je održan panel o klimatskim i ekološkim izazovima Jugoistočne Evrope.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Stana Božović izjavila je da, imajući u vidu pojavu novih problema u oblasti životne sredine i predložena rešenja koja su definisana u okviru ciljeva održivog razvoja Pariske konferencije, Berlinskog procesa iz 2014. godine, Srbija će imati značajnu ulogu u kontekstu čitave Evrope.

Kako je istakla, region Jugoistočne Evrope prepoznat je kao region veoma osetljiv na klimatske promene, što se potvrđuje i poslednjih godina koje su bile obeležene jakim poplavama i sušom. Navela je da sporazum koji je postignut u Parizu pruža odličnu osnovu za smanjenje negativnih posledica i obezbeđivanje zelenog i održivog razvoja i u regionu Jugoistočne Evrope. Ona je podsetila da je rad na unapređenju stanja životne sredine i razvoju sistema upravljanja započet devedesetih godina prošlog veka kroz jednu od komponenti Regionalnog programa rekonstrukcije životne sredine u okviru Pakta o stabilnosti, a sada je potrebno razmotriti i ekološke implikacije infrastrukturnog razvoja.

Panel su organizovali Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i Sekretarijat Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs