Završen bilateralni skrining za Poglavlje 27 u Briselu

Srbija

Zastitna životne sredine

U petak 21. novembra 2014. godine u Briselu završen je bilateralni skrining za Poglavlje 27. U okviru skrininga prikazano je stanje Republike Srbije u oblasti kvaliteta vazduha, horizontalnog zakonodavstva, upravljanja otpadom, klimatskim promenama, zaštiti voda itd.

Zaključeno je da postojeći finansijski i administrativni kapaciteti Srbije nisu dovoljni za sprovođenje zakonodavstva Evropske unije, kao i da će Srbija do 2018. godine uskladiti svoje zakonodavstvo iz ove oblasti sa evropskim zakonodavstvom.

Rečeno je da će sledeće godine biti usvojen akcioni plan za razvoj institucionalnih kapaciteta za sprovođenje propisa iz Poglavlja 27, a do kraja ove godine Vlada Republike Srbije će dobiti predlog o formiranju „zelenog“ fonda. Uz pomoć ovog ovog fonda bi trebalo da bude uspostavljen održivi sistem finansiranja životne sredine.

Za ulaganje u životnu sredinu biće potrebno oko 10,5 milijardi evra u narednih 20 godina, a najveći deo sredstava biće uložen u oblasti upravljanja otpadom i zaštitu voda. Predviđeno je da se oko 70 odsto sredstava obezbedi iz evropskih fondova, a ostatak iz nacionalnih izvora.

U drugoj polovini sledeće godine biće objavljen skrining izveštaj za Poglavlje 27, u kome će biti predstavljena detaljna ocena stanja životne sredine u Srbiji, kao i uslovi za otvaranje pregovora ovog poglavlja.

Sandra Jovićević