Privodi se kraju izrada Strategije održivog razvoja grada Kragujevca

Vesti | Održivi razvoj

 

Foto: Grad Kragujevac

Foto: Grad Kragujevac

U okviru izrade Strategije održivog razvoja za period od 2018. do 2028. godine, u organizaciji grada Kragujevca i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja održana je radionica na kojoj su predstavljeni alati odnosno način na koji će svi zainteresovani moći da dostave projekte za realizaciju Strategije.

Posle godinu dana rada na izradi Strategije održivog razvoja grada Kragujevca revidirana je vizija, definisani su prioriteti i strateški ciljevi, među kojima su smanjenje nezaposlenosti, zaštita životne sredine, unapređenje infrasturkture i usluga Gradske uprave prema stanovništvu.

Strategija održivog razvoja je izuzetno bitan dokument, ne samo za Gradsku upravu i sistem lokalne samouprave, nego i za javni sektor, privredu i građane, rekla je Minja Obradović član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Strategija je polazni dokument za naše budžete, poslovne politike, za sve ono što nas čeka u narednih deset godina kako bi ostvarili viziju razvoja grada definisanu na prethodnim radionicama. Stigli smo do završne faze koja podrazumeva definisanje konkretnih aktivnosti odnosno projekata od kojih očekujemo da doprinesu ostvarenju postavljenih prioriteta.

Grad Kragujevac je izradu Strategije i kooridinaciju poverio Regionalnoj agenciji za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Osim o postignutim rezultatima, direktor te agencije Nenad Popović predstavio je metodologiju koja je korišćena za izradu baze podataka u koju će se u naredna dva meseca slivati idejni projekti. Ideja ima puno, na nekima smo već započeli rad, neki projekti su već daleko odmakli, a neki su još uvek u fazi ideja.

Poziv za dostavljanje projekata je upućen svim organizacijama, institucijama, preduzećima i nevladinom sektoru, od kojih se očekuje da predstave ideje i svoje viđenje razvoja Kragujevca u narednih deset godina od infrastrukture pa do soft programa. Rok za dostavljanje projekata je kraj septembra.

Milisav Pajević