Zavod za zaštitu prirode obeležava Svetski dan voda

Foto: zzps.rs

Omogućiti pristup svežoj pijaćoj vodi i obezbediti osnovne sanitarne uslove za sve je globalni zadatak i izazov kojeg su definisale UN. To je istovremeno i razlog što je Generalna skupština UN 1992. godine donela Rezoluciju po kojoj se 22. mart svake godine obeležava kao Svetski dan vode.

Na svetskom nivou, ove godine Dan voda se obeležava pod sloganom „Odgovor je u prirodi“ u cilju ukazivanja na povratak rešenjima koje je priroda ponudila i ima za smanjenje poplava, suša i zagađenja voda.

U cilju ukazivanja javnosti na stanje i potrebu zaštite voda i vodnih pojava, Zavod za zaštitu prirode Srbije učestuvje u Javnoj tribin „Trenutno stanje akvatičnih ekosistema širom planete i u Srbiji“, 22. marta sa početkom u 18 časova u Javnom akvatorijumu i tropikarijumu, u organizaciji Centra za razvoj ideja.

Tribina će biti interaktivna i realizovana kroz pitanja moderatora i učesnika. U tribini će učestovovati predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije dr Nenad Sekulić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet, ekološke mreže i održivi razvoj i dr Rastko Ajtić, herpetolog. Po završetku tribine biće organizovan obilazak akvatorijuma i tropikarijuma.

Stručni saradnici Zavoda, povodom obeležavanja Dana voda učestvovaće i na sastanku na temu „Održivi turizam u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“, 22. marta sa početkom u 12:00 časova u Domu kulture u Novoj Varoši, u organizaciji upravljača Rezervat „Uvac“ d.o.o.

Cilj sastanka je informisanje javnosti i zainteresovanih pružaoca usluga iz oblasti turizma, o uslovima merama i ograničenjima, naročito prevoza putnika sopstvenim čamcima po jezerima u okviru SRP „Uvac“, regulisanih Planom upravljanja posetiocima i Pravilnikom o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi.

Sa aspekta zaštite vode kao prirodnog resursa, posebna pažnja se u Srbiji pridaje zaštiti vodenih tokova i obalnog područja, vlažnih i zabarenih površina, zaslanjenih terena, prirodnih jezera i bara. U okviru zaštite ovih prirodnih resursa, neophodna je i kontrola eksploatacije mineralnih sirovina, biljnog i životinjskog sveta i njihovog korišćenja kao turističkih atrakcija.

Vodno prirodno nasleđe u Srbiji se štiti u okviru sistema zaštićenih područja duže od 50 godina.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević